НОВИНИ

Обмислят изграждане на общи дистанционни центрове за обучение при задълбочаване на епидемията

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 18.09.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Връщането на учениците в училищата не беше прибързано. Образователната система е готова с всички насоки и правила, за да опазим живота и здравето на учениците и учителите, на родителите. Това заяви Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители (СБУ). По думите ѝ било очаквано, че още в началото ще се появят случаи на COVID-19 в училищата.

Образователните институции са най-добре организираните да създадат възможно най-малко опасна среда към децата, към учителите, защото те са в рискова категория и към родителите, изрази мнение д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Според него няма нужда от въвеждането на нови мерки. Тези насоки, които бяха изработени, са много всеобхватни. Допълнително всяко училище си има и свои правила. "Сега следва тяхното спазване", уточни той.

Обсъжда се изграждането на общи дистанционни центрове за обучение на деца от всички училища, чиито родители не желаят да ги пускат в клас или при задълбочаване на епидемията, съобщи още лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева в "Денят започва". Тя уточни, че в момента се обсъждат промени в Закона за образованието.

Янка Такева - председател на СБУ към КНСБ: Дистанционният център трябва да обучава децата от всички училища, които искат да минава на електронно обучение чрез разстояние. Но за това трябва допълнително финансиране, затова трябва учебни програми, учебни планове да се направят.

"Бих искала да подчертая разликите в начините на провеждане на дистанционното обучение. Даже в момента се въвеждат и различни определения, кое е електронно, онлайн и дистанционно обучение. Има голямо значение то да се провежда синхронно и има много голямо значение дали дистанционното обучение се опитва да възпроизведе процеса в класната стая", коментира Иглика Иванова - родител и представител на Коалиция "Медийна грамотност".

От Синдиката на българските учители искат да бъдат отпуснати 20 млн. лева, за да бъдат закупени въздухопречистватели в класните стаи. Вече е била проведена среща между просветния министър Красимир Вълчев, председателя на КНСБ Пламен Димитров и министъра на финансите.

"Специалистите казват, че това са най-добрите уреди, които могат да предпазят учителите, които сега са на първа линия, учениците и родителите", аргументира искането Янка Такева.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"За" и "против" готвените промени в Закона за ЧСИ
"За" и "против" готвените промени в Закона за ЧСИ
Бурята в Гърция няма да окаже влияние върху времето у нас
Бурята в Гърция няма да окаже влияние върху времето у нас