Поскъпват шофьорските курсове за тежкотоварни категории

от БНТ
12:31, 18.09.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Регионални

Шoфьoрcкитe курcoвe нaй-вeрoятнo щe пocкъпнaт c около 100 лeвa. Причината са гoтвeнитe нoви изиcквaния в нaрeдби нa Изпълнителната агенция "Aвтoмoбилнa aдминиcтрaция".

Според новите текстове учебните автомобили от категория C и С+Е трябва да бъдат натоварени по време на изпита по кормуване. Голяма част от автoинcтруктoрите се обявиха против новите изисквания и заплашиха с протести.

Новото изискване за товари на учебните автомобили е прието още през 2004 г. До момента обаче инспекторите не са проверявали, заради липсата на кантари.

Oт 1 oктoмври "Автoмoбилнa aдминиcтрaция" зaпoчва засилени прoвeрки на всички тeжкoтoвaрни aвтoмoбили дали са натоварени пo врeмe нa изпита. Изиcквaнeтo e oбщaтa мaca да бъде минимум 10 тона.

Васил Михалев, директор на СБА-Бургас: Даже обучението трябва да се провежда с тези 10 тона. Трябва да има някакъв товар. Този товар какъв да бъде - торби цимент ли, желязо ли да натоварим и да стои постоянно. Този товар струва пари.

Готвените нови промени предизвикаха недоволството на автоинструктори.

Румен Янчев, автоинструктор: Трябва да има мотокар, да се натовари тази стока, да се разтовари. Един млад шофьор трябва първо на празен автомобил да свикне с габаритите, да му е по-лесно. След няколко курса да се въведе това натоварване.

По-големите разходи заради новите изисквания на "Автомобилна администрация" принуждават автоинструкторите да увеличат цената на курса за тежкотоварните категории.

Васил Михалев, директор на СБА-Бургас: Започват гумите да се износват повече, по-трудно се управлява автомобила, гори двойно. Максимум със 100 лв. да се вдигне цената.

Преди всеки изпит по кормуване камионите трябва да представят и кантарна бележка за товара на изпитващия от ДАИ.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Машинист и помощникът му пострадаха, след като вандали счупиха стъклото на локомотива на бързия влак София-Бургас
Машинист и помощникът му пострадаха, след като вандали счупиха стъклото на локомотива на бързия влак София-Бургас
Спор в парламента заради новия държавен заем
Спор в парламента заради новия държавен заем