НОВИНИ

Следване в чужбина: Нидерландия - алтернатива на Великобритания след Брекзит

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 18.09.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Какви са акцентите при кандидатстването в чуждестранни висши учебни заведения тази година и кои са най-предпочитаните държави за следване?

С финализирането на Брекзит и настоящата световна пандемия се променят и предпочитанията на кандидат-студентите тази година. Тенденцията, повечето студенти да избират специалности на английски език се запазва, с разликата, че се търсят активно нови дестинации.

Благовеста Евтимова, консултант за висше образование: Алтернативите в общия случай са предимно Нидерландия, защото има най-много програми на английски език, с най-високо качество, но и много други европейски държави като Дания, Германия и Франция също поемат част от контингента.

Освен промените в избора на дестинация, се отчитат и промени в избора на специалности. "Бизнес, мениджмънт и икономика" остава водещата специалност, но на второ място вече се нарежда "Психология".

Новост е и покачването на интереса към инженерните програми, които изместват тези по изкуства и дизайн. Ръст се отчита и в интереса към класически, изследователски университети.

Tази събота се организира и второто виртуално изложение за образование в чужбина и в България. Кандидат-студентите ще могат да се свържат онлайн с избраните от тях университети и езикови центрове от цял свят и да получат подробна информация за техните критерий за прием.

Стажант-репортер: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорове в парламента за дълга: Изготвя се национален план за изразходване на европарите за COVID-19
Спорове в парламента за дълга: Изготвя се национален план за изразходване на европарите за COVID-19
Панорамна площадка е новата туристическа атракция в Родопите
Панорамна площадка е новата туристическа атракция в Родопите