НОВИНИ

Спорове в парламента за дълга: Изготвя се национален план за изразходване на европарите за COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 18.09.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Новият държавен заем от 5 милиарда лева стана повод за спорове в парламента по време на днешния контрол в пленарната зала. БСП обвини премиера в непрозрачно харчене, а финансовият министър Кирил Ананиев отвърна, че левицата се изказва неподготвена.

С мотив - изтеглянето на нов заем от правителството, от БСП отново поискаха оставката на премиера. Питаха за нуждата от дълга и ще се повиши ли с него стандарта на живот. Обвиниха Бойко Борисов в непрозрачно харчене на средства и погазване на парламентаризма.

Корнелия Нинова - председател на БСП: За 10 години той не дойде пред парламента да внесе един бюджет. Да присъства на една актуализация на бюджета. Всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно за своите политическо оцеляване.

Финансовият министър отправи критика към лидера на БСП, че не е подготвена. Посочи, че при новия заем правителството е постигнало най-нисък лихвен процент в цяла Европа и средства от него ще помогнат да излезем от кризата с COVID-19.

Кирил Ананиев - министър на финансите: Kогато решите да взимате думата по един толкова важен въпрос, какъвто е поемането на дълга и неговото използване, ще ви помоля или да се подготвите по-добре с истинска информация, реална, а не лъжовна.

Веднага, след като проведох емисията в сряда ми се обадиха цялото ръководство на ЕК и всички мои колеги, които ме поздравиха за постигнатия най-добър резултат през 2020 година.

Левицата отправи питане към вицепремиера Томислав Дончев. Искаха да знаят изработва ли се национален план, който да успее да защити отпускането на средствата от ЕС за преодоляване на последствията от пандемията. Свързаха тази тема с недоверие във върховенството на закона и честността при харченето на тези средства.

Томислав Дончев - вицепремиер: Тази енергия, която има сред една голяма част от българското общество, която понякога е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Ако няма усещане за справедливост, гражданинът не вижда смисъл от държавата. Ако на една възрастна жена на село са ѝ откраднали кокошката и никой не е намерил крадеца, в нейните очи каква полза от сложния ни институционален ред.

Вицепремиерът каза, че ще са готови през октомври с национален план, за какъвто питат от БСП и увери, че ще го предложат за обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на петричкото село Първомай излязоха на протест заради затворена улица
Жители на петричкото село Първомай излязоха на протест заради затворена улица
Борисов пред ООН: България подобрява образованието и здравеопазването, но бедността остава проблем
Борисов пред ООН: България подобрява образованието и здравеопазването, но бедността остава проблем