НОВИНИ

За първи път във Варна трансплантираха стволови клетки на дете

Първата трансплантация на стволови клетки беше направена в новия трансплантационен център към Клиниката по детска онкохематология във варненската университетска болница. Пациентката - 6-годишно момиченце със злокачестевен коремен тумор, се чувства добре и е изписана от клиниката. Операцията е извършена под ръководстводството на световно известния специалист в областта професор Игор Резник.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Неделчо Чавдаров
21:15, 17.03.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Оперираното дете е с диагноза невробластом от 2014 година. Лечението и химиотерапията при нея не дават желания резултат, заболяването прогресира. Затова лекарите решават да трансплантират стволови клетки.

Проф. Игор Резник – Център по трансплантации в болница Хадаса - гр. Йерусалим
“Ние имаме надежда, че организмът ще се повлияе добре на трансплантацията и шансовете на детето ще се увеличат, защото без нея то няма такива. Но дали болестта ще рецидива или детето ще се справи с нея - не знаем.”

Трансплантацията на стволови клетки е изключително рискова операция, в около 30 на сто от случаите децата не я преживяват. Въпреки това тя е единственият им шанс, защото забавя развитието на болестта и подпомага имунната им система да се справи с тежките лекарства.

Доц. Валерия Калева – Клиниката по детска хематология и онкология в болница „Св. Марина- Варна
Мястото на автоложната трансплантация е в един такъв момент, когато пациентът трябва да поеме висока доза химиотерапия, която има по-голям процент на терапевтичен ефект.”

Около 160 деца годишно у нас се разболяват от онкологични заболявания. 35 от тях имат нужда от трансплантация на стволови клетки. Във Варна подобна процедура чакат две деца – на 12 и на 15 години.

Доц. Валерия Калева – Клиниката по детска хематология и онкология в болница „Св. Марина- Варна
”Смятаме, че и с нашия център ние бихме напълно задоволили нуждите от този вид лечение на българските деца, за да могат те да си получат комплексното лечение.”

В чужбина трансплантацията на стволови клетки е между 150 000 и 500 000 евро. За пациентите у нас тя е безплатна. Поема се от здравното министерство и струва на държавата 100 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ може да затвърди тона към Северна Корея
САЩ може да затвърди тона към Северна Корея
Хвърлена от крадци димка предизвика паника във Венеция
Хвърлена от крадци димка предизвика паника във Венеция