НОВИНИ

Три секции в България за гласуване за турския референдум

Всички лица с двойно гражданство - българско и турско, ще могат да гласуват на националния референдум за конституционни промени в Турция в три секции в България. Гласуването ще бъде на 7, 8 и 9 април, съобщиха от нашето Министерство на външните работи, откъдето са дали разрешение за откриване на секции у нас след нота от турска страна. От министерството уточниха, че по-ранните дати за гласуване са поискани изрично от турска страна. Поради отдалечеността на секциите в България обаче някои от имащите право да гласуват ще упражнят правото си в южната ни съседка, а не у нас.

Александър Марков
от Александър Марков Лъчезар Ораков
19:20, 17.03.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Всички с двойно гражданство могат да гласуват на националния референдум по два начина - в България и по границите.

Гласуването на националния референдум за конституционни промени в Турция ще се осъществява и в 3 избирателни секции в Република България. В посолството на Турция в София и в генералните консулства в Бургас и Пловдив.

Турският закон позволява турските граждани да гласуват в урни в митническите зони на гранично-контролно пропускателните пунктове. По своите граници Турция има 74-КПП-та. Три от тях са с България.

Капъкуле при Свиленград, Хамзабейли при Лесово и Дерекьой при Малко Търново.

БНТ: Ще отидете ли да гласувате?
Северин Аянов: Да, непременно ще отида, защото е много важно.

Северин Аянов от Кърджали ще отиде в Турция, за да гласува на референдума на 16 април. По-близо му е да гласува в Турция, тъй като най-близката секция - в Пловдив, е на повече от 100 км., а пунктът Капъкуле - на 130. Реджеп също ще пътува до южната ни съседка.

Реджеп Исмаил: Ще гласувам, и то с удоволствие.
БНТ: Важно ли е това?
Реджеп Исмаил: Важно е.

Гласовете на референдума от България обаче нямат такава тежест, казва бившият ни генерален консул в Одрин и Истанбул Георги Димов. Важен е вотът на българските изселници в Турция и на големите компактни турски общности, които живеят в европейските страни. Целта, според Георги Димов, е те да бъдат мотивирани да се завърнат да гласуват в самата Турция.

Георги Димов, бивши генерален консул на България в Одрин и Истанбул: Аз взимам Германия, защото там има около 1,5 млн. гласоподаватели, Турция има там 14 дипломатически представителства. Дори да разкрият по 2-3 секции във всяко едно от тях, правят около 35. Колкото са нашите секции по Изборния закон в Турция. А да гласуват по 1000 души, това са 35 000 - не може да се сравнява с 1,5 млн. Така че целта е да бъдат мотивирани да отидат в Турция, да се завърнат и да си дадат гласа за, правилния глас.

Колко ще бъдат изборните туристи в посока Турция - ще стане ясно на 16 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2017: Веселин Марешки, лидер на Воля
Избори 2017: Веселин Марешки, лидер на "Воля"
Подменят ВиК мрежата в най-големия квартал в Дупница
Подменят ВиК мрежата в най-големия квартал в Дупница