НОВИНИ

Вдига се цената на тока, ако се закрият ТЕЦ-овете

Токът трябва да поскъпне с между 35 и 40% след 2020 г., ако бъдат затворени въглищните централи, както настоява Европейската комисия. Това показват сметките на Българската минно-геоложка камара. На 28 април в Брюксел ще бъде гласувана нова резолюция, с която ще се повишат изискванията за екологичност на ТЕЦ-овете. У нас близо 50% от електроенергията се произвежда именно от такива мощности.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:17, 17.03.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

В случай, че ТЕЦ-овете бъдат закрити, без работа ще останат над 120 000 души, изчисляват синдикатите. Според данните на минната камара средната заплата на миньорите у нас е над 1000 лева. С мотив, че не са техни членове, от минната камара отказаха да коментират въглищните мини, където заплатите са ниски и често има инциденти и стачки.

Иван Андреев, изп. директор на Българската минно-геоложка камара: Компаниите, тъй като не покриват определени стандарти за здраве и безопасност, те вече не са част от минно-геоложката камара. Там където има нещо, то трябва да се използва. Трябва да се използва за развитие на тези региони, защото виждате там където има минна индустрия и около нея са създадени тези клъстери. Там има и живот, там децата ходят на детски градини, има здравеопазване и театър, там има и по-висока покупателна способност, която докарва магазините и можеш да си купиш повече неща.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с Лаура Кьовеши
​Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с Лаура Кьовеши
Откъснати от цивилизацията
Откъснати от цивилизацията