НОВИНИ

Река Чая край село Катуница е системно замърсявана

Река Чая край пловдивското село Катуница е замърсявана системно с опасни химикали. Местните жители са притеснени, тъй като отровните вещества попиват в почвата. От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив са установили виновниците – две предприятия в близост, които заустват във водите на реката.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
17:50, 17.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

За последните седем месеца в Регионалната екоинспекция са подадени пет сигнала за замърсяване на река Чая. Установено е, че във водата се изливат химически вещества и тежки метали над нормата. Предполага се, че замърсяването е от канал, който идва от две от големите предприятия в района.

Красимир Юруков – кмет на село Катуница
"Този канал идва от шосето Пловдив-Асеновград. Този канал минава покрай Летище Пловдив и се зауства в река Чая."

Хората от Катуница се притесняват, че опасните вещества могат да доведат до екологична катастрофа. Мнозина от местните поят животните си в реката. А земеделските производители поливат площите си с вода от речното корито.

Красимир Юруков – кмет на село Катуница
"Най-фрапиращо е, когато корито на река Чая пресъхва и тогава е най-фрапиращо това, което се случва с водата с подпочвените води и водата, която е в река Чая."

Екоинспекторите са установили, че замърсителите са две близки предприятия. Те имат разрешение да заустват законно във водата, но понякога изпускат опасните химикали над нормата.

Доц. Стефан Шилев – директор на РИОСВ-Пловдив
"Да не забравяме, че река Чая е защитена зона и трябва да се спазват издадените разрешителни за заустване. Река Чая е с нарушено екологично състояние. Много често стойностите за околната среда са по-високи от стандартите за качество на околната среда, което предполага изкуствено вмешателство и замърсяване."

За нарушенията двете предприятия са били неколкократно глобявани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел се среща с Доналд Тръмп във Вашингтон
Ангела Меркел се среща с Доналд Тръмп във Вашингтон
​Посланикът ни в Турция беше извикан за консултации във външно министерство
​Посланикът ни в Турция беше извикан за консултации във външно министерство