НОВИНИ

23-годишната Михаела се нуждае от трансплантация на стволови клетки

bnt avatar logo
от БНТ
07:41, 26.02.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Здраве

Шансът на 23 годишната Михаела от Перник да живее е чрез трансплантация на стволови клетки. Дарителска кампания за донори тече в Перник, а всеки, който иска да помогне може да го направи и в Александровска болница.

Михаела изпрати специално за Сутрешния блок на БНТ своето послание от болничната стая.

Михаела: Здравейте, казвам се Михаела на 23 години, на 31 декември ми откриха остра миелоидна левкемия, която се оказа доста агресивна и лекарите казаха, че единствения начин да се излекувам е чрез трансплантация на стволови клетки. Студентка съм последна година в Германия, специалност мегатроника в Техническия университет в Дармщат, работя към университета по проект за създаване на дигитален сателит. Откакто ме приеха в болница в началото на годината, не съм излизала, минах през 3 химиотерапии за 5 седмици. Имунната ми система е срината и не ми позволява никой да ме целува или прегръща, което е най-тежкото за мен.


Сега шансът на Михаела да живее е единствено чрез трансплантация на стволови клетки. Затова се търсят и донори, съгласни да се подложат на процедурата по даряване на стволови клетки, които ще помогнат не само на нея, но на много нуждаещи се в този момент.

Михаела: Преди болестта, дори аз самата не знаех за съществуването на трансплантация на стволови клетки. Също като мен голяма част от българското общество не е запознато с този въпрос, затова искам нашата кампания да достигне до колкото се може повече българи.


Това е трудна задача за семейството на Михаела и подкрепата на всички сега е повече от необходима.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Мутафчийски: Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус
Проф. Мутафчийски: Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус
Доц. д-р Андрей Чорбанов: Вероятно няма да избегнем случай на коронавирус в България
Доц. д-р Андрей Чорбанов: Вероятно няма да избегнем случай на коронавирус в България