НОВИНИ

Прокурорите гласуват за свой представител в колегията във ВСС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:45, 19.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Главният прокурор Иван Гешев откри Общото събрание на прокурорите за избор на член на Висшия съдебен съвет. Пред колегите си Гешев подчерта, че прокурорите трябва да изберат за член на съвета свой колега, който ще отстоява интересите на прокурорите.

Иван Гешев: Днес се провежда Общо събрание на Прокуратурата на Република България за избор на член на ВСС от квотата на прокурорите. Изборът е от съществено значение в момент, в който Прокуратурата трябва да отстоява своята независимост, в интерес на българските граждани.

Процедурата се налага, тъй като Даниела Машева напусна Висшия съдебен съвет и стана заместник главен прокурор. Тя беше събрана в съвета именно от общото събрание през 2017 г. Сега на нейно място трябва да бъде избран нов член на ВСС, който да довърши нейния мандат от още 2 години.

Днес общото събрание на прокурорите трябва да избере и свой председател, избирателна комисия, след което трябва да изслуша единствения кандидат за ВСС - Евгени Иванов. Той е прокурор във Военната апелативната прокуратура, председател на Асоциацията на прокурорите вече трети мандат.

През 2017 г. не му достигнаха гласове, за да бъде избран за ВСС.

Вижте и още във включването на Иво Никодимов.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се интензивен трафик и в днешния ден
Очаква се интензивен трафик и в днешния ден
БСП се събира за пленум преди конгреса на партията
БСП се събира за пленум преди конгреса на партията