НОВИНИ

Новият тръбопровод на Варненското езеро е на финален етап

bnt avatar logo
от БНТ
07:43, 21.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Замърсяването на Варненското езеро с отпадъчните води на кварталите "Аспарухово“ и "Галата“ е преустановено. Аварията на тръбата вече е отстранена и е положен новият тръбопровод, който отвежда битовите води до пречиствателната станция.

Временно тръбопроводът е положен на около 30 метра от мястото на аварията. Ремонтните дейности все още не са приключили.

Новият тръбопровод трябва да бъде поставен в специално прокопана траншея. Така той ще бъде вкопан под морското равнище. Прокопаването на траншеята е в ход. Екипите се съобразяват с времето и с трафика на кораби във Варненското езеро.

"Той в момента е на по-ниско ниво значително от нивото, на което преминават корабите. Така че към днешна дата няма опасност от скъсване на тръбопровода", коментира зам.-кметът на община Варна Христо Иванов.

За ремонта регионалното министерство отпусна 1 милион и 100 000 лева. Досега са изразходени близо 400 000.

"Като в разплащането се включват изпълнените дейности към днешна дата, а именно демонтаж на тръбите, които бяха аварирали, доставката на нови тръби и тяхната заварка и малко изкопни работи", допълни Иванов.

След приключване на ремонта, община Варна ще заведе дело срещу гръцката фирма, изградила тръбопровода. Аварията е станала по време на гаранционния срок на съоръжението, а фирмата – изпълнител не е предприела нищо за отстраняването й.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психолог: Трябва да изграждаме критично мислене в децата от ранна възраст
Психолог: Трябва да изграждаме критично мислене в децата от ранна възраст
Неучебен ден в 107-о училище в София, заниманията ще бъдат в електронна среда
Неучебен ден в 107-о училище в София, заниманията ще бъдат в електронна среда