НОВИНИ

Кметове на малки населени места излизат на протест в Калофер

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 21.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Кметове на кметства от цялата страна излизат днес на протест заради неизпълнени ангажименти, които според тях са били поети от правителството за финансова независимост на кметствата от общините и връщане на прага за избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес. Те ще протестират в Калофер.

Това е втори протест на Националното сдружение на кметовете на кметства тук в Калофер. Преди две години местните управници излязоха на мълчалив протест, за да поставят своите искания за финансова независимост от общините и за връщане на прага за пряк избор на кметове на населени места от 100 души. До момента няма решение на така поставените искания.

"Две години чакаме да мине на второ четене и да влезе вече в сила този закон, който ние от 2 години искаме, но нищо не се случи. Мина на първо четене и оттам нататък нищо не се случи. Писахме открити писма, мъчихме да се свържем с Народното събрание... Ние сме твърдо решени, днес сме на мълчалив протест и сме само от управителния съвет на сдружението. Но оттук нататък няма да бъде така, до 15 дена, ако не ни чуят, ще бъдем на връх Шипка заедно с гражданите", заяви председателят на Националното сдружение на кметове на кметства Румен Стоянов.

Протестът на кметовете е обявен за 9.00 часа на площада в Калофер. Местните управници се заканиха, че ако и този път исканията им не бъдат чути, ще блокират пътя край Шипка.

Вижте още във видеото.

Репортер: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА и Лудогорец със зрелищно 2:2
ЦСКА и Лудогорец със зрелищно 2:2
Експерти: Случаите със заразени в училищата са внесени, няма разпространение вътре в класовете
Експерти: Случаите със заразени в училищата са внесени, няма разпространение вътре в класовете