След случая със заразен ученик: Изготвиха план за действие във всички училища и детски градини в Русе

от БНТ
10:13, 21.09.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

След случая с ученика от Русе, който беше установен с коронавирус, от общината изготвиха план за действие в подобни ситуации във всички учебни заведения и детски градини.

Детска градина "Радост" е една от 19-те градини на територията на общината, където се обучават над 4000 деца.

Експерти: Случаите със заразени в училищата са внесени, няма разпространение вътре в класовете

Зам.-кметът на община Русе Енчо Енчев обясни, че общината стриктно спазва указанията на Министерството на образованието, на Министерството на здравеопазването и на РЗИ-Русе, за да могат да организират колкото се може превантивни дейности, за да не се достигне до заболяване.

"Основните опорни точки са дезинфекция, измиване на ръцете многократно с топла вода и отстояние. Създали сме добра организация във всички наши детски градини и училища, имаме кабинети за изолация".

Ако се открие заразено дете, незабавно трябва да се уведомят родителите, които трябва да дойдат да го вземат и след това се уведомява личния лекар.

Директорът на детската градина коментира, че има вълна на недоволство сред родителите, но тя е свързана с тревожността от неудобството при воденето и взимането на децата. Тя обясни, че всяка сутрин се мери температурата на новопостъпилите деца.

По последна информация няма регистриран случай на коронавирус в Русе през последното денонощие. Общият брой на заразените е 383, като 18 от тях са в болница.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Най-малко 10 души загинаха след срутване на сграда в Индия
Най-малко 10 души загинаха след срутване на сграда в Индия
Пантеонът на Възрожденците в Русе отваря врати през октомври
Пантеонът на Възрожденците в Русе отваря врати през октомври