НОВИНИ

Пантеонът на Възрожденците в Русе отваря врати през октомври

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 21.09.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Регионални

След дълги години очакване ремонтът и обновяването на една от светините на Русе – Пантеонът на Възрожденците, са към своя край. Куполът на националния храм-костница вече е с нова позлата. Реконструкцията започна в средата на миналата година.

Пантеонът на Възрожденците не е бил ремонтиран повече от 40 години. 2000 г. е имало частичен ремонт, за да се закърпят няколко теча, но сега той вече е почти напълно обновен и след няколко седмици се очаква да бъде отворен.

Зам.-кметът на община Русе Магдалина Илиева коментира, че ремонтът се е получил много добре.

"Хидроизолиране и топлоизолиране на всички външни повърхности на Пантеона. Беше направена окачена фасада с гранитни плочи, екстериорно и интериорно осветление", разказа тя.

23-каратово злато, доставено от Германия, краси купола на Пантеона.

Директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов коментира, че Пантеонът изглежда така, както когато е бил открит и няма да изненада никого.

"В същото време освен традиционната експозиция, която разказва за появата на идеята за пантеон на българите, предвиждаме в рамките на проекта да има 360 градуса мултимедия вътре в подкуполното пространство, една специална прожекция, която ще бъде онзи търсен "уау ефект" в музеите, прожекция, която ще разказва историята на Българското възраждане", допълни професорът.

Очаква се музеят да бъде открит през октомври.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо пак бележи, Ювентус бие 3:0
Роналдо пак бележи, Ювентус бие 3:0
Реал стартира с нулево равенство
Реал стартира с нулево равенство