НОВИНИ

Заради пандемията майстори от Турция няма да позлатят купола на Пантеона в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 23.06.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Кризата с COVID-19 забави позлатяването на Пантеона на възрожденците в Русе. Причината - майсторите-златари са от Турция и заради кризата с коронавируса не могат да дойдат да работят в Русе.

Фирмата-изпълнител на реконструкцията на Пантеона на възрожденците е имала предварителен договор с партньори от Турция, които се славят като майстори по поставянето на златен варак върху куполи на сгради. Избухналата пандемия в региона обаче осуетила плановете им.

Магдалина Илиева - зам.-кмет по устройство на територията на Община Русе: Наистина във връзка с възникналата пандемична обстановка са имали проблем с идването в България, което е наложило да се търси друг вариант.

Резервният вариант за всички се оказали млади хора от Русе, които бързо се "преквалифицирали“ и преминали през обучение по избраната от проектанта технология за лепене на златни листчета. Преди да се стигне до позлатяването, куполът е обработен с няколко пласта защитно покритие и лак-разказват техниците. Сред тях е и компютърният инженер Георги Георгиев.

Георги Георгиев - компютърен специалист: Просто помагаме, за да може да се направи. На ден изразходваме може би около 400 листчета. Работата е много пипкава и трябва да си концентриран постоянно, защото той варакът много лесно се къса.

Атмосферните условия през последните седмици обаче, са предизвикателство за завършването на позлатата на купола. Защото дъждът и влагата могат да отмият златното покритие и да върнат майсторите в изходна позиция.

Автор: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Червен код и опасност от наводнения в Румъния
Червен код и опасност от наводнения в Румъния
За вируса от първо лице: Юрен Ван дер Хорст, дарил кръвна плазма във ВМА
За вируса от първо лице: Юрен Ван дер Хорст, дарил кръвна плазма във ВМА