НОВИНИ

Бащата на жертвата от Сарафово: Каквото и да се направи, нашите деца няма да се върнат

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 21.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

След 8 години съдът произнесе присъди за двамата подсъдими за атентата на летище Сарафово. Доживотен затвор без право на замяна за Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. В смъртоносната атака загинаха 7 души - 1 българин - шофьор на автобус, 5-има израелски туристи и самият атентатор Мохамед Ел Хюсейни.

40 души бяха ранени. Съдът присъди Фарах и Хасан да платят и рекордни обезщетения. Интерпол все още ги издирва с червена бюлетина.

След произнасяне на присъдите екип на "По света и у нас" потърси близките на българската жертва - шофьорът на автобуса Мустафа Кьосев от село Юруково.

Днешната присъда беше най-коментираната тема от жителите на село Юруково. Хората казаха, че няма наказание, което да бъде достатъчно силно така, че атентаторите от летище "Сарафово" да изкупят вината, която имат.

Години след атентата местните продължават да определят голямата загуба на шофьора Мустафа Кьосев като трагедия не само за неговото семейство, но и за цялото село. Мъжът е бил известен в селото, познат е като изключително добър и работлив човек.

Към днешна дата неговата дъщеря е ученичка в София, а съпругата му продължава да живее в село Юруково като работи в местното училище.

Баща му Ахмед Кьосев не вярва, че атентаторите ще изплатят определените от съда обезщетения за неимуществени вреди.

Ахмед Кьосев - баща на загиналия шофьор Мехмед Кьосев: Нито израелските деца ще се върнат, нито моето дете ще се върне. Да се радваме да не се случва, иначе каква е файдата? Все тая е. Е, така да ги разстрелят тука, каква файда? Каквото и да се направи нашите деца няма да се върнат.

Близки на Мустафа определиха решението на съда като справедливо.

Мемет Йосуф - вуйчо на загиналия Мустафа Кьосев: Най-тежкото, което се пада на тоя свят, на тия люде. Как тия семейства са пострадали тук, тия израелци, това момченце нашето тук, младо момченце остави тук жена, остави момиче, майка, баща, тук това е жалка картина.

Мехмед Кардаш - колега на загиналия Мустафа Кьосев: Те са наказани, но каква е файдата вече от това всичко, което стана? Не виждам вече за близките най-много загубата, тя не може да се върне.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да си направим шоколадови медальони за 15 минути
Как да си направим шоколадови медальони за 15 минути
При какви условия ще бъдат тествани безплатно учители и ученици за COVID-19?
При какви условия ще бъдат тествани безплатно учители и ученици за COVID-19?