НОВИНИ

Външните министри на ЕС не договориха санкции срещу режима на Лукашенко

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:57, 21.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Министрите на външните работи от ЕС не можаха да постигнат единодушие за налагането на санкции срещу режима на Александър Лукашенко в Беларус.

Кипър блокира приемането на решение заради отказа на Брюксел да наложи санкции срещу Турция във връзка със сондажите за нефт и газ в Средиземно море.

В Брюксел днес беше лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановская. В срещата на външните министри участва и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Вече седмици ЕС не може да вземе решение да налагането на санкции срещу Лукашенко, въпреки че Брюксел не признава легитимността на изборите и осъжда репресиите срещу протестиращите. Заради изискването за единодушие, външните министри днес отново не се договориха и оставиха
решението на европейските лидери, които се събират на среща на върха в четвъртък.

Жозеп Борел - върховен представител на ЕС за външната политика: "Всички се съгласиха, че е необходимо да бъдат наложени санкции на Беларус и се надявам, че на следващата ни среща това ще е възможно. Ще направя всичко по силите си санкциите да станат факт. Приемам го като личен ангажимент, защото разбирам много добре, че от способността ни да наложим санкции срещу Лукашенко зависи доверието в ЕС и формирането на обща европейска външна политика".

На фона на продължаващите вече седмици протести в Беларус, Светлана Тихановская пристигна в Брюксел за разговори в евроинституциите. Освен с външните министри, тя се срещна с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и участва в заседание на външната комисия.

Светлана Тихановская - лидер на опозицията в Беларус: "Призоваваме международната общност да не признава легитимността на господин Лукашенко, защото в очите на хората в Беларус той не е легитимно избран. Нашите гласовете бяха откраднати. Призовавам всички да изразят своята позиция за ситуацията в нашата страна, защото ние сме важни за света, всеки човек в нашата страна е важен и само с помощта на международната общност ние ще спечелим борба за демократичен Беларус".

Тихановская и съмишлениците й призоваха за налагането на санкции срещу Лукашенко и хората му, за солидарност с протестиращите и финансова помощ за гражданското общество и независимите медии. Тихановская призова Русия да спре да се меси във вътрешните работи на Беларус. "Без вашите пари и намеса ще си справим много по-бързо", каза тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Воден режим мъчи жителите на село Велислав в община Сунгурларе
Воден режим мъчи жителите на село Велислав в община Сунгурларе
Бойко Борисов: Искаме да се предадем, но няма на кого
Бойко Борисов: Искаме да се предадем, но няма на кого