НОВИНИ

Ученик без маска в коридора - персонална глоба за директора

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:47, 21.09.2020
Чете се за: 01:37 мин.
Още

В края на миналата седмица от изказване на служител на РЗИ стана ясно, че директори на училища ще бъдат глобявани като физически лица, ако има деца без маски в коридорите. Това предизвика недоволство и напрежение сред директорите.

Директорът на столично училище приканва ученик да спази правилата за носене на маска. Директор на друго столично училище прави същото.

Мариета Димитрова - директор на 38 ОУ "Васил Априлов": Децата са си деца. В момента, както виждате, напомняме им, но все пак те забравят, губят ги.

Общо взето сме се превърнали в пъдари. Ако инспектор на РЗИ забележи, ученик без маска в коридора, ще има персонална глоба за директора - това бе обявено в петък.

Мариета Димитрова - директор на 38 ОУ "Васил Априлов": Разбрах от медиите, от един репортаж на БНТ. Ние нямаме писмо, не сме уведомени.

Весела Палдъмова - директор на 134 СУ "Димчо Дебелянов": Официално и към момента нямаме писмо от РЗИ, с което да бъдем информирани, че предстоят такива санкции.

От медиите разбираме какъв е размерът на тази глоба и че ще бъдем глобявани като физически лица.

Ралица Кирилова - зам.-директор на 18 СУ "Уилям Гладстоун": Аз самата не съм видяла нито размера на глобата, нито въпросната санкция по какъв начин се налага.

Напрежение сред директорите има. Още в края на миналата седмица от Съюза на работодателите в системата на народната просвета поискаха спешна среща с представители на МОН и РЗИ.

Весела Палдъмова - директор на 134 СУ „Димчо Дебелянов": 100% от директорите в национален мащаб не са съгласни това да се случва.

Мариета Димитрова - директор на 38 ОУ "Васил Априлов": Директорът като физическо лице трудно ще издържи на глоби от 2000 лева, защото заплатата му не е толкова.

Според министъра на образованието функцията на учителите не е да бъдат пъдари.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Разбира се, директорът трябва да носи отговорност за всичко, което се случва в една образователна институция, но представете си едно училище от 500 деца, когато всички деца излязат в междучасието, разбирате, че е невъзможно това да се осигури като контрол нито от директора, нито от учителите.

Според д-р Ирина Гайтаневска от Регионалната здравна инспекция налагането на глоби на директорите е възможност, която съществува.

Д-р Ирина Гайтаневска - началник на отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести" в РЗИ: Не знам защо веднага почваме да говорим за негатива за финансовата глоба. Със сигурност, ако има установени груби нарушения, това е в нашите права.

Отправихме запитване към РЗИ къде е регламентирано на какъв принцип ще бъдат глобявани директорите и в какви случаи ще се прилага глобата. Не получихме отговор. Докато всичко се изясни, на директорите им остава да се надяват, че децата ще се отнасят към носенето на маски като това момиченце.

Мила Денкова - родител на ученик в 3 клас: Тя е много стриктна и дори в клас носи, защото стои на първия чин и се притеснява, че ще зарази госпожата.

Среща между директори, министерство и РЗИ се очаква да има в сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Искаме да се предадем, но няма на кого
Бойко Борисов: Искаме да се предадем, но няма на кого
Референдум в Италия подкрепи намаляване на броя на депутатите
Референдум в Италия подкрепи намаляване на броя на депутатите