НОВИНИ

Сериозна липса на кадри в болницата в Гоце Делчев

bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 21.09.2020
Чете се за: 01:44 мин.
Регионални

В Гоце Делчев скърбят за починалия от COVID-19 лекар Милан Първанов. 59-годишният медик почина вчера в столичната болница "Света Анна" след усложнения. Заразена е и съпругата му, която също е лекар в гоцеделчевската болница.

Около 40 са пациентите с коронавирус в гоцеделчевската болница. Освен инфекциозното, и вътрешното отделение е преобразувано в COVID отделение. Свободни легла има, около 7-8, но проблемът с кадрите тук става все по-сериозен.

Освен съпругата на д-р Първанов има и няколко медицински сестри от болницата, които са заразени с коронавирус. За щастие, състоянието им е добро и се лекуват вкъщи.

Д-р Милан Първанов беше началник на отделението по реанимация и единствен реаниматор на цял щат тук. Останалите анестезиолози работят и в други болници и само дават дежурства в Гоце Делчев.

От ръководството на болничното заведение казват, че дефицитът на кадри е огромен, за момента ще се справят и ще разчитат на помощ от здравното министерство, за да обезпечат региона.

Болницата в Гоце Делчев остава без реаниматор

Д-р Мария Радойкова остава единственият местен анестезиолог в болницата в Гоце Делчев, но работи на половин щат тук. Останалите трима специалисти идват от Благоевград и София.

"Много е трудно, първо от загубата на колегата, с който 29 години работим рамо до рамо. Взаимно сме се подкрепяли и сме си помагали. Единственият местен анестезиолог съм към момента, в тази болница съм на допълнителен договор, вземам 50% от щата. Не знам как ще продължим оттук нататък, много е тежко, трудно", казва д-р Радойкова.

Месеци наред COVID отделението на болницата е препълнено, а д-р Първанов многократно алармира, че лекарите изнемогват и призоваваше хората да спазват мерките за безопасност.

"От самото начало призоваваше хората да спазват мерките, защото знаеше какво ще се случи. Да, тук има изключително много коронавирус, да, тук мерките въобще не се спазват, да, това него много го притесняваше. Той непрекъснато говореше, че трябва да се спазват мерките, че трябва да се спазва дистанция, но за съжаление една голяма част от хората не вярваха", категорична е старшата сестра в АГ отделението Надежда Костова.

"Населението нехае и се отнася с пренебрежение към определените марки, което означава, че трябва да се засили контрола от РЗИ, агенцията по храните, в магазини, ресторанти, на публични места. Трябва да се затегне режимът и контролът върху собственици на заведения, магазини, така че да се спазват всички правила", казва кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

От ръководството на болницата заявиха, че засега, макар и много трудно, се справят, но няма да издържат така още дълго.

"Имаме дефицит на кадри, но за момента с наличния персонал се справяме. Проблемът е там, че вече са прекалено изтощени колегите, както физически, така и психически. И с отпуските е много трудно да се използват, за да може да се лекуват болните, както трябва", казва д-р Петър Филибев, управител на МБАЛ.

"Натоварването е огромно, за колегите в COVID отделенията, и за нас в реанимация. Има защитно облекло, но човешкият ресурс е на границата на силите си, в намален състав и ситуацията е много тежка в нашата болница", заяви още д-р Мария Радойкова.

От общината в Гоце Делчев са се обърнали за помощ в търсенето на кадри и към Министерството на здравеопазването. Болницата в Гоце Делчев обслужва над 70 000 души в четири общини в региона.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори фалстарт на делото по казуса "Алепу"
Втори фалстарт на делото по казуса "Алепу"
Започна срещата на външните министри от ЕС в Брюксел
Започна срещата на външните министри от ЕС в Брюксел