НОВИНИ

Четирима лекари от София ще помагат в болницата в Гоце Делчев

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 29.09.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Четирима анестезиолози от София доброволно започват работа в болница „Иван Скендеров" в Гоце Делчев от 1 октомври. Болницата се нуждае от тяхната помощ, след като д-р Милан Първанов почина от коронавирус, а други двама анестезиолози искат да напуснат. В момента там има само един реаниматор. От началото на пандемията в болницата са приети 396 пациенти с коронавирус.

Д-р Ростислав Енев е млад лекар. Завършил е анестезиология преди половин година. Той е сред четиримата лекари, които ще помагат на медиците в гоцеделчевската болница, която се грижи за 70 000 жители на четирите общини - Хаджидимово, Сатовча, Гърмен и Гоце Делчев.

д-р Ростислав Енев: "Ние имаме възможност и желание да отидем и да окажем подкрепа в тази ситуация, понеже за тях е много трудно в момента".

Д-р Енев работи в столичната болница "Св. Екатерина", но е готов да изминава повече от 200 км на ден в помощ на лекарите в Гоце Делчев:

"Ще направя каквото имам възможност и зависи от мен, така че се улесни положението там. Ще ходя по няколко дни в месеца".

Болницата "Света Екатерина" от 13 години помага на тази в Гоце Делчев. Още преди три месеца са изпратили техен реаниматор да помага в условията на COVID пандемията.

д-р Борислав Ацев, зам.-диретор на УМБАЛ "Св. Екатерина": "Ще се увеличат малко дежурствата на колегите, които работят тук, но така или иначе ние знаем каква е нашата отговорност като университетска болница".

В болницата в Гоце Делчев се надяват от здравното министерство да им помогнат за изготвянето на допълнително споразумение със Здравната каса, за да могат да сключват договори по клинични пътеки след напускането на двамата реаниматори.

д-р Петър Фелибев - управител на МБАЛ „Иван Скендеров", Гоце Делчев: „Относно медицинския персонал Община Гоце Делчев има много добра програма, която подпомага специализацията на колеги, на специализантите. Очакваме следващите 3 до 4 години 17 човека, млади лекари, да започнат работа в болницата".

Гоцеделчвсака болница оказва лекарска помощ не само на пациенти от района, но на жители от Смолянска област. Здравното заведение е важно за местните, тъй като повечето от селата са високопланински и са доста отдалечени от областния град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 100 са жертвите на конфликта за Нагорни Карабах
Близо 100 са жертвите на конфликта за Нагорни Карабах
Центрове за онлайн обучение все още няма. Как учат децата в електронна форма?
Центрове за онлайн обучение все още няма. Как учат децата в електронна форма?