НОВИНИ

Центрове за онлайн обучение все още няма. Как учат децата в електронна форма?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:12, 29.09.2020
Чете се за: 01:57 мин.
Още

Над 400 ученици в столицата избраха тази година да учат електронно от вкъщи. Причините - децата имат различни заболявания или родителите им се страхуват да не се разболеят и да предадат коронавируса.

В момента децата учат асинхронно към своите училища, тоест не участват пряко в учебния процес, а обещаните от просветното министерство 15 Центъра за обучение още не са изградени.

БНТ се опита да разбере колко ученици и как точно се обучават електронно от вкъщи. Просветното министерство не предостави данни за цялата страна, но в столицата тези ученици са около 425. Около 200 деца се обучават така заради различни заболявания. Още 225 - по желание на родителите. По неизвестни причини се оказа, че шестокласниците са най-много - 42-ма. Училището с най-много деца, които учат електронно по желание, е столичното 138-о в район "Слатина". Децата там са 10.

В столичното 32-о училище седем ученици се обучават електронно от вкъщи.Четирима от тях по здравословни причини, а трима по желание на родителите им.

Радка Караджова е учител по български език и литература и преподава на единия от учениците, седмокласник. Това става "асинхронно" т.е. след като приключи с другите ученици тя му изпраща материали, а той се обучава сам. Или с помощта на родителите си.

Радка Караджова, учител по български език и литература, 32-о СУ: За съжаление, няма живия досег с детето, не мога винаги да разбера дали всичко е ясно и тук проблем, разбира се, става и за двете страни.

Въпреки че има камери в стаите, тук казват, че седемте ученици не могат да се обучават "синхронно" с другите деца от класа си, като слушат урока от вкъщи, защото това ще е непосилно за учителя.

Радка Караджова, учител по български език и литература, 32-о СУ: За огромно съжаление това би отнело едно допълнително време, ако и той се включи в часа. И пак няма да има чистата възможност да отговарям и на негови въпроси.

Нели Костова, директор на 32-о СУ: За мен не е добро за децата, не е добро особено за децата, които не са със заболявания, защото психическото здраве също е не по-малко важно, а тази социална изолация няма да доведе до нищо добро.

Децата са от целия спектър - трети, пети, седми, десети, единайсти, дванайсти клас. Изпити и тестове те ще полагат в училище. Именно тогава ще се разбере има ли изобщо успех това обучение.

В столичното управление по образованието са получени 246 заявления за обучение в къщи по желание на родителите с различни причини.

Боянка Кънева, старши експерт, РУО-София: Здравословни на член от семейството, рискова група на член от семейството, възрастни баби и дядовци.

На 21 ученици е отказано такова обучение заради непълни документи. Изисква се декларация, че родителите могат да осигурят необходимата среда и становище от директора на училището, че детето се е учило добре миналата година. Има и родители, които в последния момент са променили решението си.

Боянка Кънева, старши експерт, РУО-София: Комисията работеше в залата, дойде една майка и каза "моля ви, искам да си оттегля", ние тъкмо бяхме на това училище, "искам да си оттегля, прецених, че е по-добре да си бъде с децата".

Още около 200 заявления са получили и директорите на училища в София като към тях се насочват молбите на децата с различни заболявания. Тук трябва да бъде представена и епикриза. Молби продължават да се подават и приемат и в момента.

Колкото до 15-те Центъра за обучение на такива ученици, които бяха обещани от просветното министерство, такива все още няма. Но и от 32-о СУ, и от инспектората казват, че няма нужда от тях, тъй като децата макар и от вкъщи се чувстват по-добре със собствените си учители, в собствените си училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима лекари от София ще помагат в болницата в Гоце Делчев
Четирима лекари от София ще помагат в болницата в Гоце Делчев
Рекорд по новозаразени с COVID-19 в Бургаско. Ново огнище в шивашки цех в Айтос
Рекорд по новозаразени с COVID-19 в Бургаско. Ново огнище в шивашки цех в Айтос