НОВИНИ

Болницата в Гоце Делчев остава без реаниматор след като шефът на отделението почина от COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 20.09.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Гоце Делчев загуби един от знаковите си лекари. COVID-19 отне живота на шефа на отделението по анестезиология в болницата д-р Милан Първанов. Той е починал днес в столична болница.

Колегите му с тъга приеха новината за неговата загуба. Години наред те са работили заедно със завеждащия отделението по реанимация и го определят не само като голям специалист, но и като добър професионалист и всеотдаен човек.

Д-р Първанов денонощно се е грижел за пациентите си, включително и за болни от COVID-19.

В същото време лекарите от Многопрофилната болница в Гоце Делчев са притеснени, че отделението по интензивно лечение остава без анестезиолог-реаниматор.

Към момента няколко лекари от Благоевградската болница пътуват до Гоце Делчев и дават дежурства в града. Проблемът с липсата на кадри обаче, става все по-голям, а в инфекциозното отделение няма свободни легла.

Колегите на д-р Първанов разказват, че той е обичал работата си и бил всеотдаен професионалист.

Надежда Костова, старша сестра на родилно и анестезиологично отделение: Това беше човекът болница, това беше човекът, който денонощно, ежеминутно спасяваше хората. Той не отказа на никой, той не остави пациент, той беше непрекъснато до хората,

Неведнъж д-р Първанов е описвал ситуацията в Гоце Делчев като притеснителна. През септември в Гоцеделчевския край има ръст на заболели от COVID-19, а болницата често е претоварена и приема болни в тежко състояние.

Д-р Магдалена Кълвачева - педиатър: Аз се надявам хората от района да се стреснат малко, малко да се уплашат, защото много малко, голям процент от хората не спазват мерките. Доста хора, контактни на положителни, се разхождат по града, неглижират го този вирус.

Със загубата на д-р Първанов, отделението по интензивно лечение в Гоце Делчев остава без анестезеолог и реаниматор. Колегите му се надяват спешно да бъдат взети мерки от ръководството на болницата, за да бъдат осигурени необходимите медицински кадри.

Автор: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само за денонощие в Пловдивско: 500 нарушения на пътя и 13 задържани заради алкохол и дрога шофьори
Само за денонощие в Пловдивско: 500 нарушения на пътя и 13 задържани заради алкохол и дрога шофьори
Преизбраха Снежана Тодорова за председател на СБЖ
Преизбраха Снежана Тодорова за председател на СБЖ