НОВИНИ

Работодатели и синдикати: Мярката 60/40 е полезна и трябва да продължи

Николай Минков
от Николай Минков
12:26, 21.09.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Мярката 60/40 е полезна и трябва да продължи. Около това становище се обединиха работодатели и синдикати в Сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

Според Стопанската камара и КТ "Подкрепа" сливането на почивни дни около национални празници не води до проблеми за икономиката.

От синдиката се обявиха категорично срещу искането на работодателите за замразяване на минималната работна заплата.

Даниел Джумалийски е съдружник във фабрика за производство на чорапи. В бизнеса е повече от 26 години. Смята, че държавата не прави необходимото за производителите.

"Аз имам чувството, че в България има само ресторантьори и хотелиери. Правителството мисля, че общо взето не се интересува от реалния бизнес. Помогнаха с намаляване на ДДС-то на ресторантьори и хотелиери, но не направиха почти нищо за производители в реалния сектор", оплаква се Даниел Джумалийски.

От КТ "Подкрепа" също се обявиха против избирателно намаляване на данъци по сектори.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Нека да ги подпомагат с грантове, нека да ги подпомагат с допълнителни средства за работници, не през данъчната система. Данъчната система задължително трябва да бъде реформирана, да бъде върнат необлагаемият минимум, диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост обаче, за да облекчим пенсионерите, да облекчим социално слабите, а не да облекчим бизнеса.

Според Даниел Джумалийски мерките в подкрепа на бизнеса не са достатъчни.

Даниел Джумалийски: Все още не е заработила според мен програмата с гарантираните от ББР кредити. Също така от 2 месеца се говори за едни помощи, които правителството ще отпусне на производителите, но времето си върви, проблемите се задълбочават, а нищо реално не стига до нас.

Според Стопанската камара мярката 60/40 е полезна и трябва да продължи.

Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси" в БСК: Трябва да бъдат обхванати възможно най-широк кръг засегнати работодатели. А и оттам засегнати работещи от всички сегменти. Трябва да засегнем още един въпрос. Това за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Бизнесът поиска да се прекрати практиката за определяне на минималната работна заплата.

"Според мен заплатата трябва да се заслужи. Няма работодател, който да иска да ощети добрите си работници. И за мен самото понятие минимална работна заплата е нонсенс", коментира Даниел Джумалийски.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Категорично не подкрепяме предложения за замразяване на минималната работна заплата. Смятаме, че тя трябва да бъде значително по-висока. И в този смисъл, графикът на увеличението трябва да бъде продължен, при което и да е следващо правителство.

От синдиката предупредиха, че най-големият ръст на безработицата не е в ресторантьорство и хотелиерство, а в здравеопазването и социалните дейности и там трябва да са усилията на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Препоръчителна 14-дневна карантина за българите във Финландия
Препоръчителна 14-дневна карантина за българите във Финландия
Два класа под карантина във Варна заради заразена учителка
Два класа под карантина във Варна заради заразена учителка