НОВИНИ

Как европейските ученици се върнаха в клас?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:12, 21.09.2020
Чете се за: 02:18 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Как в Европа се опитват да се справят със ситуацията? Залагат на различни стратегии - от задължителни маски в клас, през стриктен график, който да не позволява деца от различни класове да се срещат, до карантина за цели учебни заведения. Повечето държави в Европа опитаха да спазят препоръката на СЗО и учебната година да започне присъствено. В някои страни обаче още през първата седмица се наложи преминаване към онлайн обучение.

ГЪРЦИЯ

Само седмица след началото на учебната година, очакванията за случаи на COVID-19 в гръцките училища се оправдаха. Заразени има в много части на страната - от Серес през Атина до Крит. 32 учебни заведения останаха затворени. Заради учители с положителен PCR тест под карантина са цели училища. В област Пела до Солун учебната година няма да започне поне до 25 септември.

Недоволство сред родители и ученици има заради задължителното носене на маски и в час, и през междучасията. От днес в Гърция започнаха протести на гимназисти, на места младежите са окупирали класните стаи и не допускат преподавателите.

РУМЪНИЯ

С три възможни сценария - зелен, жълт и червен започна годината в Румъния. С най-лекия "зелен" всички училища в страната посрещнаха възпитаниците си - този път на 7 септември - седмица по-рано. Жълтият сценарий влиза в сила, ако има между 1 и 3-ма заразени в даден район за срок от 2 седмици и предполага частично онлайн обучение за децата от прогимназиален етап. Въведена е система, при която половината клас учи присъствено, а другите дистанционно.

Вече няколко училища обявиха, че влиза в сила червеният сценарий, при който децата ще учат от вкъщи. А в Букурещ няма нито едно училище, в което всички деца да се се върнали в клас. Децата задължително носят маски в час, което среща неодобрението на част от родителите.

Няма нищо по-важно от детската усмивка. Сега, когато ги караме да носят маски, отнемаме цялата им радост.

Други са недоволни от липсата на занималня.

В нашето училище я отмениха и родителите трябва да измислим с какво да запълним времето на децата си след часовете. Известно време ще ми се налага следобед да водя детето си в офиса.


БЕЛГИЯ

В Белгия също въведоха четири нива на риск за училищата. На повечето места откриха учебната година с жълт или нисък риск от зараза. Учителите и учениците над 12 години задължително носят маски.

Затворени са столовите и басейните, отменени са повечето извънкласни дейности и занималните. Задължително с маска трябва да бъдат и родителите, които водят и прибират децата си. Останалите три варианта за действие са за по- висок от зараза.

ФРАНЦИЯ

От началото на месеца, над 80 училища и 2100 класа във Франция бяха поставени под карантина. Френските власти все още обмислят въвеждането на нови протоколи за действие при усложнена ситуация. Засега децата продължават да учат присъствено, а маските са задължителни и в клас за учениците над 11 години и всички учители.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Великобритания може и да се готви за ново затягане на мерките, но правителството е категорично - училищата ще затварят врати само в краен случай. Целта на кабинета Джонсън е децата да продължат да учат присъствено, за да могат родителите им да ходят на работа.

ИТАЛИЯ

5.6 млн. италиански ученици се върнаха в клас за първи път от 6 месеца. Някои класни стаи бяха снабдени с нови - единични чинове.

Когато бяхме ученици, беше много важно с кого седиш на един чин. Така се създават приятелства. Но нашите деца ще имат едно различно преживяване.

Всички ученици над 6 години задължително трябва да са с маска, но в час могат да ги свалят. Родителите трябва да следят температурата на децата си и да не ги изпращат на училище, ако имат признаци на заболяване. При наличие на COVID-19 при дете или учител, ще се взима индивидуално решение дали класът или цялото училище да бъдат поставени под карантина.

ГЕРМАНИЯ

От началото на септември работят и германските училища, като за отделните провинции има различни изисквания за безопасност. И докато в части от страната носенето на маски е задължително през целия учебен ден, в други, включително в Берлин, децата могат да ги свалят, когато влязат в класната стая. Засега не се наблюдава скок в броя на заразените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи случай на коронавирус в училище в област Благоевград
Първи случай на коронавирус в училище в област Благоевград
Красимир Вълчев: Няма да има дистанционно обучение в цялата страна, ще се затварят отделни училища и региони
Красимир Вълчев: Няма да има дистанционно обучение в цялата страна, ще се затварят отделни училища и региони