НОВИНИ

Кметове настояват за обещаната финансова независимост

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 21.09.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Кметове на малки населени места излязоха на протест в Калофер. Недоволни са от неизпълнени ангажименти на управляващите за финансова независимост на кметствата от общините и връщане на прага за пряк избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес.

Това бе втори протест на Националното сдружение на кметове на кметства. Местните управници дадоха 15-дневен срок, за да се намери решение на техните искания.

Румен Стоянов - председател на Национално сдружение на кметове на кметства: Борбата е такава, че ние няма как да дадем повече назад. Не може повече да се работи по този начин.

Гено Генов - кмет на с. Боздуганово, община Раднево: Имам метли за почистване на терена, правя докладна в общината, минава месец да ми я утвърдят, след това месец да ми я закупят... Срамно е, обидно е, унизително е.

Местните управници посочиха, че ще настояват и да се върне прага за избор на кметове на 100 души, тъй като сега над 270 000 души са лишени от правото си да избират собствения си кмет.

Пламен Цветков - кмет на с. Рупци, община Червен бряг: Ние никога не влагаме политика в нашата работа. Ние всички колеги тук сме от различни политически партии избрани.

Валери Георгиев - кмет на с. Хераково, община Божурище: Защото ние сме пряко избрани от хората и искаме да си свършим работата... Хората си имат нужди за пътища, за водопроводи.

Ако няма решение на исканията, кметовете заявиха, че ще затворят пътя край връх Шипка заедно с граждани.

Репортер: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: ЕК възстанови на България близо 1 млрд. евро към ДФ "Земеделие"
Бойко Борисов: ЕК възстанови на България близо 1 млрд. евро към ДФ "Земеделие"
Воден режим мъчи жителите на село Велислав в община Сунгурларе
Воден режим мъчи жителите на село Велислав в община Сунгурларе