НОВИНИ

Воден режим мъчи жителите на село Велислав в община Сунгурларе

bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 21.09.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Близо месец хората са без вода, а чешмите им потичат веднъж седмично и то не всички.

80-годишната Донка чула, че в центъра на селото вече има цистерна с вода и с две 11-литрови туби от горния край на Велислав дошла, за да си напълни. Не помни през живота си подобна водна криза.

В село Велислав живеят около 150 човека. Проблеми с водата имат от години, след старт на проект за нов водопровод, който обаче прекъсва по средата, поради липса на средства. Така горната част на селото се оказва без вода, тъй като не може да функционира едновременно и старият, и новият водопровод.

Тодор Раданчев, кметски наместник на с. Велислав: "В момента пълним някъде 8-10 до 12 кубика на ден от наш източник, който е в Балкана и в седмицата имаме веднъж вода. Всеки понеделник пускаме вода, тя обикновено, е около 80 кубика за цялото село и за около 4-5 часа тя свършва".

Преди около месец пресъхва и един от основните източници за вода на селото - река Луда Камчия. Сега в реката почти няма и спомен за водата, а в нея се разхождат единствено овце.

Румен Праматаров, жител на с. Велислав: "Ходим в съседните села, където има дълбоки сондажи - Манолич или село Есен, на по 6-7 км. Всеки ден с колата пълним тубите, носим за тоалетни, за миене. За пиене не става, купуваме".

Хората в селото казват, че заради липсата на вода са поставени и в риск, тъй като са лишени от елементарни хигиенни условия, особено в условия на пандемия.

В Община Сунгурларе на режим са общо 23 села, но повечето има бити сонди, откъдето се снабдяват. Във Велислав такава няма, а проблемът се обострил и заради сушата.

Тодор Раданчев, кметски наместник на с. Велислав: "За да има вода вариантът е един в момента - да завали дъжд, да дойде реката и да напълним кладенеца и водоемите. Другият вариант е да бием сонда, обещал ни е д-р Кенов, кмет на Община Сунгурларе, че ще се бие сонда, но точно кога ще стане, аз не мога да кажа".

В телефонен разговор кметът на Община Сунгурларе увери, че от тази седмица започват проучвания къде да бъде бита сонда и обеща в най-скоро време проблемът с водната криза да бъде решен.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметове настояват за обещаната финансова независимост
Кметове настояват за обещаната финансова независимост
Външните министри на ЕС не договориха санкции срещу режима на Лукашенко
Външните министри на ЕС не договориха санкции срещу режима на Лукашенко