НОВИНИ

Мерки срещу COVID-19: Карантина в Мадрид, оставка в Чехия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:52, 21.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Хелзинки отваря границите си за граждани на държави от ЕС и Шенген. Българите, влизащи във Финландия, обаче ще бъдат поставяни под препоръчителна 14-дневна карантина. И в други европейски страни затегнаха отново мерките заради ръст на заразените.

В зоните с най-висок брой заболели от коронавирус в Мадрид е въведена повторна карантина. Изолирани са 37 района, предимно по - бедни, с около 850 000 души. Жителите могат да ги напускат само при крайна необходимост - за работа или училище.

Освалдо Лоренте, жител на Мадрид: "Това е приемлива мярка, на трябва да се приложи на целия град, защото, ако отида до центъра ще хвана вируса там".

В Чехия министърът на здравеопазването подаде оставка след критики за справянето с кризата с COVID-19. Наскоро броят на навозаразените за един ден в Чехия надхвърли 3 000 души.

Адам Войтех, министър на здравеопазването на Чехия: "След внимателна преценка на ситуацията, реших да подам оставка като министър на здравеопазването. Искам да дам възможност за ново решение на коронавирусната епидемия".

В Австрия, където вече започна втората вълна, влязоха в сила нови ограничения. Маските за клиенти в заведения са задължителни, ако не са седнали на маси, събирането на открито е до 100 души, а на закрито до 10.

До девет души пък са разрешени от днес събиранията в Атина и областта, както на открито, така и на закрито. 40%а от служителите ще работят от къщи, концертите и кината са забранени. Хората над 65 години са призовани да не напускат домовете си.

Според британски специалисти, ако епидемията не се овладее, броят на заразените на острова може да достигне 50 000 на ден към средата на октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена даде 6600 лв. на измамници за ваксина срещу коронавируса
Жена даде 6600 лв. на измамници за ваксина срещу коронавируса
Затвориха училище във Варна за дезинфекция заради учителка с COVID-19
Затвориха училище във Варна за дезинфекция заради учителка с COVID-19