НОВИНИ

Ремонтират проблемния участък от "Тракия" между Чирпан и Стара Загора. Какви са промените за шофьорите

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 05.10.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Започна дългоочакваният ремонт на част от магистрала "Тракия". След серия инциденти опасната отсечка от Чирпан до Стара Загора, дълга 52 км, най-после ще бъде обновена. Това ще струва 90 млн. лева.

Първо ще се ремонтират 12 километра между пътен възел Белозем и Оризово. Ограничението на скоростта там ще стане от сегашните 90 на 70 км/ч. Има обаче и допълнителни ограничения, които са до 50 км/ч.

Една от основните версии за нагъването на асфалта е, че заради високите подпочвени води в района, настилката е поддала на тежкия трафик и се е деформирала.

Опасният участък на АМ "Тракия": Защо е толкова очакван ремонтът

Не може да се говори за цена на километър, обясниха днес от Агенция "Пътна инфраструктура" и се аргументираха, че във всеки един подетап има включени различни дейности с различни материали и машини.

Двупосочното движение ще бъде въведено малко след 19.00 ч., съобщиха от АПИ.

Малко след 14.00 ч. участъкът беше затворен и трафикът към Бургас между 156-ия и 168-ия километър се осъществява двупосочно в платното за София. През 3 метра са поставени ограничители, които сигнализират шофьорите за новата организация на движението.

Христо Кисимов: Посока Бургас влизат в другото платно. Ограничението започва от горе и големите табели със стрелки, които указват движението в коя посока да влезе. Ограничение има 70 км/ч, 50 на края на всички табели, които са поставени. Последната табела е с 50 км/ч да се движат в този участък, да влязат в прозореца посока Бургас.

Първият етап на реконструкцията ще е отсечката от пътен възел Белозем до пътен възел Оризово. Тук до началото на ноември трябва да бъдат положени 36 000 тона асфалт.

Инж. Даниел Иваничков, АПИ: В асфалтовите смеси ще бъдат използвани полимермодифицирани битуми от най-висок клас както и фракции, които напълно отговарят на изискванията за много тежко и тежко движение. Няма да бъдат пренебрегнати и пътните съоръжения.

Ако климатичните условия позволяват, до края на годината ще се работи и по останалите 40 км до Стара Загора. Платното в посока София ще бъде ремонтирано през пролетта.

Близо 90 млн. лева са предвидени за ремонта на 52-километровия участък. Средната цена за километър е по-висока от цената за построяването.

По време на ремонта при пътен възел Плодовитово в посока Бургас ще бъде затворена връзката към Първомай. Шофьорите ще имат възможност да слязат от магистралата едва при Чирпан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В ЕП обсъждат ситуацията с върховенството на закона в България
В ЕП обсъждат ситуацията с върховенството на закона в България
Критикуват Тръмп, след като излезе от болницата докато се лекува от коронавирус
Критикуват Тръмп, след като излезе от болницата докато се лекува от коронавирус