НОВИНИ

Арестуваха над 20 души от група за рекет и търговия с наркотици в София (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 05.10.2020
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Група за рекет, имотни измами и разпространение на наркотици е под прицела на Спецпрокуратурата. Тази сутрин четири столични квартала осъмнаха под полицейска блокада. Във "Враждебна" са задържани двамата тартори на групата, които се занимавали и с лихварство в кварталите "Христо Ботев" и "Абдовица", а дълговете си събирали насилствено.

Според източници на "По света и у нас" лидери на групата са сочените като ромски барони Мето и Трайчо. Разследващи твърдят, че двамата са държали контрола върху лихварството и търговията с дрога в кварталите "Христо Ботев", "Абдовица" и "Враждебна", живеели в "Левски Г", където пък имали заложна къща, която затворили наскоро. Мето и Трайчо са задържани в общия им хотел във "Враждебна".

Спецакция срещу престъпна група за рекет и измами в София

Пред сградата дойде Янко, който твърди, че израснал заедно с Трайчо.

Янко: Ей тоя хотел. Тук си е прикритие, че имат хотел - иначе вътре има проституция, наркотици.

Собственик на сградата до 2015 г. е бил Иван Борисов. През 2008-а мъжът теглил кредит от банка, за да поправи покрива след взривовете в склада в Челопечене. Твърди, че имотът му бил взет чрез измама от Мето и Трайчо.

Иван Борисов: Това е моя къща, която е продадена от съдебен изпълнител.
-Как ви взеха къщата?
- Съдията ме изгони.
-Защо?
- Имал съм кредит от банка, който с банката се получи едно недоразумение. Уведомих прокуратурата, имах две отменени постановления, накрая във ВКП наредиха тая проверка, за което съм благодарен и на специализираната прокуратура и на ГДБОП, защото няма кой да се оправи с тези бандити.

Янко също твърди, че бил измамен от приятеля си от детинство Трайчо.

Янко: - От тях закупих един имот и ме измамиха.
-Как ви измамиха?
- Аз го купих от тях, те го препродадоха на още една, ние сме съсобственици, водехме 10 години дела за тая къща и съм на улицата. Занимават се с побоища, палежи, наркотици, лихварство.

Адвокатът на двамата мъже пък твърди, че бизнесът им бил законен и нямали криминални регистрации.

Милен Дюлгеров, адвокат: Дори и да имат, това не означава, че това говори нещо за последващите действия. Както виждате, имат бизнес.

Разследването обаче е установило, че в групата на Мето и Трайчо участват още 30-ина души, една част от тях отговаряли за продажбата на дрога, а другите били силоваци, които тормозели длъжниците им.

Христо Терзийски, министър на вътрешните работи: ГДБОП са приложили всички способи, позволени от НПК. Това е група, занимавала се с лихварство, с рекет, с изнудвания. Продължават колегите още действия по разследването, а те няма да спрат и днес.

До момента са задържани 21 от участниците в групата. Петима се издирват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Критикуват Тръмп, след като излезе от болницата докато се лекува от коронавирус
Критикуват Тръмп, след като излезе от болницата докато се лекува от коронавирус
Откриха ловния сезон за едър дивеч
Откриха ловния сезон за едър дивеч