НОВИНИ

Критикуват Тръмп, след като излезе от болницата докато се лекува от коронавирус

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:06, 05.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
По света

И говорителката на Доналд Тръмп е заразена с COVID-19. Кейли Макенъни съобщи за състоянието си в Туитър и допълни, че се чувства добре и няма симптоми.

Все повече хора от обкръжението на американския президент са с коронавирус. Смята се, че те са се заразили по време на събитие в Белия дом на 26 септември, на което Тръмп обяви номинацията си за Върховния съд. Самият той е в стабилно състояние, а лечението му включва и рекламираното от него лекарство - Ремдесивир. По-рано днес Тръмп излезе на кратка разходка с брониран джип, за да поздрави свои привърженици. Ход, който му навлече много критики от медицинската общност.

Доналд Тръмп: Чувствам се много по-добре

Състоянието на 74-годишния Доналд Тръмп се е подобрило и може скоро да бъде изписан. Личният му лекар не скри, че в хода на лечението е имало и периоди на влошаване.

Д-р Шон Конли, личен лекар на Белия дом: Когато го прегледах в четвъртък, симптомите му бяха леки, но в петък преди обяд имаше силна треска, а кислородът в кръвта за кратко намаля. Ето защо имах опасения, че е възможно бързо влошаване на състоянието му.

Въпреки подобрението след направената кислородна терапия е решено Тръмп да бъде преместен в болница, където е приел две дози от лекарството против малария Ремдесивир. Световната здравна организация препоръчва това лекарство да се прилага само за най-тежките и критични случаи.

Д-р Браян Гарибалди, част от лекуващия екип на Тръмп: Ще го лекуваме с Ремдесивир за 5 дни, придружено и с друга терапия. Караме го да се разхожда и да се храни, важно е да се движи. Ако продължи да се подобрява със същото темпо, се надяваме да можем да го изпишем.

Докато се очаква да е под карантина и бидейки силно заразен обаче Доналд Тръмп реши да напусне болницата за кратко, като преди това намекна в Туитър, че предстои изненада. Малко по-късно кортежът му беше забелязан в района на болницата, а носещият маска Тръмп помаха на привържениците си. В автомобила му е имало двама агенти на Сикрет Сървис, които трябва да останат под 14-дневна карантина.

Тръмп поздрави хората пред болницата, помаха им от колата си

Лекари, сред които и служители на болницата, в която Тръмп е настанен, са категорични, че е изложил на риск както себе си, така и екипа си. Д-р Джеймс Филипс от болницата "Уолтър Рийд" написа, че освен брониран, автомобилът е и защитен от химическа атака - това означава, че е херметически затворен, което е предпоставка за заразяване.

Все повече хора от най-близкото обкръжение на Тръмп са с COVID-19. Освен съпругата му Мелания, която е отказала да го посети в болницата, с потвърдена диагноза са няколко от съветниците на президента, двама сенатори-републиканци, личният му асистент и ръководителят на предизборния щаб.

Тръмп все още не е коментирал дали ще участва във втория дебат срещу Джо Байдън, насрочен за 15 октомври. В сряда един срещу друг ще се изправят кандидатите за вицепрезидент - Майк Пенс и Камала Харис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират проблемния участък от "Тракия" между Чирпан и Стара Загора. Какви са промените за шофьорите
Ремонтират проблемния участък от "Тракия" между Чирпан и Стара Загора. Какви са промените за шофьорите
Арестуваха над 20 души от група за рекет и търговия с наркотици в София (ОБЗОР)
Арестуваха над 20 души от група за рекет и търговия с наркотици в София (ОБЗОР)