НОВИНИ

В Чехия и Словакия въвеждат мерки за овладяване на втората вълна на COVID-19

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:11, 30.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Европа

Чехия и Словакия въвеждат извънредно положение, за да се справят с втората вълна от коронавируса.

В Словакия то влиза в сила от утре за 45 дни, като не се предвижда строга карантина.

В Чехия срокът е 30 дни и започва да тече от понеделник след изборите за Сенат и местни органи на властта. Други европейски страни също променят мерките, за да овладеят заразата.

Резкият скок на заболели от COVID-19 в Чехия не осуети местните избори и изборите за Сенат, които са насрочени за уикенда. Хиляди хора, които са под карантина, вече гласуваха безопасно в специални изборни секции.

Вит Хофман, говорител на кметството на Прага: Процесът протича така: Колата пристига, шофьорът не излиза от нея и всичко става, докато той стои в колата.

С извънредното положение, което влиза в сила след изборите, ще се ограничи събирането на хора - до 20 души навън и 10 на закрито. Ще бъдат затворени някои училища и спортните събития ще се провеждат без публика.

В Испания съчетават ограниченията с масово тестване, за да се изолират заразените. Жителите на Оркаситас - един от кварталите под карантина на Мадрид, минават PCR тестове, но дори отрицателен резултат не отменя мерките за района. Той се напуска само срещу документ от работа, училище или болница.

В Русия не се планират нови мерки, въпреки че броят на новозаразените с коронавируса за последния месец се удвои. В Москва залагат на контрола върху носенето на маски на публични места. До днес са глобени над 85 000 души.

Ситуацията е неприятна. Според мен мерките трябва да се прилагат по-строго, така че всички да носят маски. Много хора ходят без маски и това е тревожно.

Кметът Сергей Собянин посъветва по-възрастните московчани и хората с хронични заболявания да не излизат навън. Учениците ще бъдат във ваканция от 5 до 18 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Краев и Мидтиланд в групите на Шампионската лига
Божидар Краев и Мидтиланд в групите на Шампионската лига
В тежка катастрофа е загинал заместник-началникът на 6-то РПУ в Пловдив
В тежка катастрофа е загинал заместник-началникът на 6-то РПУ в Пловдив