НОВИНИ

Няма да затягат мерките, но зачестяват проверките за маски в градския транспорт

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:26, 30.09.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Още
Снимка: БГНЕС/Архив

От утре ще бъдат възстановени седмичните брифинги на щаба с актуална информация за разпространението на заразата. В "Денят започва" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че през последните 2-3 седмици броят на заразените е скочил с 30%.

Затваряне на училища на национално ниво заради коронавирус няма да има. Към обучение в електронна среда за 14 дни ще минават само отделни паралелки, в които е имало носители на заразата. А когато се установи, че няма нови случаи и всички контактни са отрицателни, учениците ще се връщат в клас.

"Ако са засегнати няколко класа, тогава вече може да преминаваме към затваряне на отделно училище. Ако пък е много висока заболяемостта, тогава вече може да се говори за затваряне на училища в населено място или в отделен регион, ако заболяемостта е много голяма", допълни Кунчев.

Ако има изцяло електронно обучение, то ще бъде по време на грипната епидемия през януари или февруари, категоричен е Кунчев. Едва ли ще се стигне отново и до затваряне на градове и въвеждане на КПП-та. Но главният държавен здравен инспектор напомня, че за ограничаване на заразата е важен не толкова контролът, а по-скоро самодисциплината на хората.

"Няма как на 7-милионен народ само чрез контрол да наложим носенето на маски. Всеки има глава на раменете и може да прецени това важно ли е за него, или не - отговорен ли е към останалите, защото забележете: носенето на маска е отговорност по-скоро не към собственото, а към чуждото здраве", категоричен беше Кунчев.

А сутрин в час пик в градския транспорт във Варна автобусите са препълнени. За това сигнализираха зрители на БНТ. Хората не смятат, че е уместно да се возят притиснати един в друг в условия на пандемия, на фона на призиви от страна на лекарите за спазване на дистанция.

В градския транспорт в столицата обаче картината е обнадеждаваща - пътниците особено по най-натоварените линии изглеждат стриктни.

"Нашите мерки са в тази посока - да се повиши максимално дисциплината на гражданите и на нашите служители, за да можем да се пазим взаимно", каза Станислав Станков от отдел "Контрол по редовността на пътниците", ЦГМ.

По данни на Центъра за градска мобилност от 23 юни до момента в градския транспорт са съставени 140 предупредителни протокола и над 60 акта за административни нарушения. Проверените превозни средства са били над 2500, а инспекциите през следващите месеци ще зачестят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция и Турция си размениха обвинения за конфликта в Нагорни Карабах
Франция и Турция си размениха обвинения за конфликта в Нагорни Карабах
84-а вечер на протест срещу правителството в София
84-а вечер на протест срещу правителството в София