НОВИНИ

Два месеца чакат да бъде отстранена авария в столичния район Горна баня

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:56, 30.09.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Вече два месеца жители на столичния район Горна баня чакат да бъде отстранена авария в канализацията, която руши настилката по улица в квартала. Проблемният участък на ул. 637-ма се намира в близост до минерален извор.

"При силен дъжд става река, направо река става. Говоря за поне метър широко и буйно. Минава през целия парк, минава през чешмата, където идват хора от цяла София да си наливат вода и по едната улица стига чак до околовръстното", каза Сергей Ценков.

За да не потече отпадната вода към друга улица, жителите на 637-ма са я преградили с павета.

"Единият комшия пропадна с колата вътре", каза Сергей Ценков.

"Всичко отиде по дяволите и бълва като река мръсна вода", каза Димитър Христов.

Това е минералният извор, пред който се оттича водата. Проблемът с канализацията на Горна баня е от десетилетия - тя е изградена преди 40 години и на практика според общината е незаконна.

"В годините хората са изграждали незаконни канали, включвали са се в съществуващи колектори и в дерета и тези нерегламентирани канализации не са приети за експлоатация от "Софийска вода" и "Софийска вода" отказа поддръжката им", каза Ангел Стефанов - кмет на район "Овча купел".

БНТ: В момента кой отговаря за тази действаща канализация?

"Никой на практика не отговаря."

Районът е в регулация и там следва да бъде изградена законна канализация. От "Софийска вода" потвърдиха, че не приемат за експлоатация съществуващата, тъй като не отговаря на изискванията. Според районния кмет хората имат право да се оплакват, тъй като това не е първата авария.

"Писали сме няколко писма до Софийска община за нея, нямаме конкретен бюджет за решаване на такива казуси", каза Ангел Стефанов - кмет на район "Овча купел".

Днес от Столична община са размислили.

"Буквално днес имаме уверението, че ще бъдат отпуснати средства", съобщи кметът на район "Овча купел".

Аварията ще бъде отстранена, обещаха от район Овча купел, но решение на по-големия проблем засега няма - изграждане на нови канали в Горна баня не се предвижда и следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селскостопанска атракция: Кози се разхождат свободно в пловдивски квартал
Селскостопанска атракция: Кози се разхождат свободно в пловдивски квартал
Лабрадори помагат на болни от диабет
Лабрадори помагат на болни от диабет