НОВИНИ

Гонки с шумни коли и мотори смущават варненци през нощта

bnt avatar logo
от БНТ
22:13, 30.09.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Варненци се оплакват от шумни мотори и автомобили, които нарушават спокойствието им, особено през нощта. Те поискаха да се увеличи контролът над водачите на такива машини или да се променят нормативните уредби.

Предложенията за промени в нормативните уредби накара мотоклубовете във Варна да поискат спешна среща с областния управител Стоян Пасев, защото те ще засегнат най-вече тяхната безопасност. Проблемът с шумните мотори и автомобили идва най-вече от една група хора, които организират гонки в градовете. Те винаги са в късните часове, когато няма движение и на дълги и прави улици и булеварди.

Мотоклубовете обаче категорично се разграничават от тях, както и от тези водачи, които допълнително увеличават мощността на двигателите си. А и всичко това се контролира и санкционира от Пътна полиция.

В късните часове през летните месеци едва ли има някой, който да не е чувал рев на двигател от мощен мотор или автомобил.

"При всички случаи трябва да има контрол над това. Да си имат места, където и те да си карат и да се чувстват свободни, но не и в градска среда", коментира гражданин.

"Ако кара с нормална предавка, с нормална скорост, това няма да се получи, няма да има този звук и тези децибели", допълва друг.

Жители на Варна настояват шумните машини да бъдат ограничени по някакъв начин.

"На правите отсечки, където са магистралите, и вътре в града има подадени сигнали, включително и бул."Левски", който предразполага за това", заяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

Едно от предложенията е да се променят изискванията за допустимия шум при мотоциклетите. Така машините, които нарушават спокойствието, ще отпадат още при техническия преглед. Това обаче противоречи на заводските настройки и на изискванията за безопасност.

"Малка спънка, която засяга както гумите, така и шума на мотора, а това са основните неща за безопасността на един моторист", коментира Христо Семов.

"Повечето мотори са по-шумни с идеята да бъдат чувани, защото знаете, че ПТП-ата с мотоциклети в града са доста и оправданието на всеки един шофьор на каквото и да е друго МПС, е: Не ви чух, не ви видях", допълни Димитър Узунов.

От мотоклубовете признават, че проблем с нощното спокойствие на варненци има, но той е причинен от любители на екстремните усещания, които организират т.нар. гонки в градовете.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В тежка катастрофа е загинал заместник-началникът на 6-то РПУ в Пловдив
В тежка катастрофа е загинал заместник-началникът на 6-то РПУ в Пловдив
Рентабилна ли е инвестицията във фотоволтаични системи?
Рентабилна ли е инвестицията във фотоволтаични системи?