Енергийното министерство възлага на БЕХ да преговаря с компании от САЩ за нови ядрени мощности

от БНТ
11:22, 14.10.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
енергийното министерство възлага бех преговаря компании сащ ядрени мощности

Министерството на енергетиката взе решение, свързано с възлагането и даването на разрешение на Българския енергиен холдинг да влезе в преговори с компания от САЩ с цел да се направи проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на одобрената вече площадка номер две на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи на брифинг пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Това решение е продиктувано на първо място от трайната политика на ЕС относно амбициозната цел за постигане на нулеви емисии до 2050 г. Именно чрез използване на ядрена енергия и възобновяеми източници, можем да достигнем до поставените цели, допълни Петкова.

На въпрос на БНТ за каква мощност, която ще бъде инсталирана на площадката на АЕЦ "Козлодуй" става въпрос и какво гориво ще се използва, министърът заяви, че решението е свързано с това да бъде разрешено на БЕХ да преговаря с компании от САЩ за нови ядрени технологии. Много е рано да се говори за мощности и за гориво, категорична е министър Петкова.

По отношение на АЕЦ "Белене" тя заяви, че процедурата е в ход. Към настоящия момент има забавяне на отделните етапи поради кризата с COVID-19, обясни министърът.

Върви се към трансформация на енергийния микс на държавите членки на ЕС. Нашите базови мощности не са безкрайни. Ако след 10, 12 години с каквито темпове се развива зелената сделка, въглищните централи излязат от енергийния микс, те трябва да бъдат заместени с други енергийни мощности. Така министър Петкова отговори на въпрос дали има нужда от изграждане на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Диверсификацията остава наш основен приоритет за държавата, заяви в заключение енергийният министър.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отпускат на училищата 14 млн. лева за компютри за ученици и учители
Отпускат на училищата 14 млн. лева за компютри за ученици и учители
Ще има ли мач между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа
Ще има ли мач между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа