7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" - какви са енергийните перспективи на новия проект

от БНТ
08:12, 14.10.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Бизнес

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще даде старт на проекта за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" на днешното правителствено заседание. Борисов беше в Козлодуй, придружен от лидерите на КНСБ и "Подкрепа" и министрите на финансите и енергетиката.

"Няма сензация, този акт се очакваше, защото 2012 г. беше създадено предприятие към АЕЦ "Козлодуй" - "Нови технологии". Там беше назначен един модерен екип", обясни в студиото на "Денят започва" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Предстоящото решение на Министерски съвет е да се дадат пълномощия на Българския енергиен холдинг да започне проучване относно технологиите - тоест, преминаване на един следващ етап. Дава се възможност на БЕХ да избере най-модерната технология за следващите 50 или 60 години.

Една от технологиите, които се предполага, че ще се използва, е технологията AP 1000. Това е един от най-модерните проекти, основан изцяло на действието на пасивни системи за безопасността, с много плюсове и минуси. Проф. Георги Касчиев обясни, че това е същата технологията, която правителството на Борисов е отказала да подпише с "Уестинг хаус" през 2015 г. По този проект има построени 4 реактора в Китай и са започнати още 4 в Щатите.

"В случая, това е отчаян ход да се предотвратят санкциите, които грозят Турско-балканския поток и мисля, че господин Борисов се надява по този начин малко да отложи поне нещата", заяви експертът.

По негово мнение това е предизборно решение, с което се цели да се прикрие провалът с Белене.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Големият бариерен риф е изгубил половината си корали
Големият бариерен риф е изгубил половината си корали
Фейсбук забранява постове, агитиращи срещу ваксинация
Фейсбук забранява постове, агитиращи срещу ваксинация