НОВИНИ

Започва тестването за коронавирус на настанените в сливенския дом "Качулка"

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 14.10.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Започва изследването за коронавирусна инфекция на настанените в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост "Качулка"-Сливен. На над 200 души ще бъде направен PCR тест, като за това към инспекторите от РЗИ се присъединяват и специалисти от Военната болница в града. На този етап заради коронавирусната инфекция и ръста на заболели не се предвижда ограничаване на територии или обекти, реши Кризисният щаб.

В Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в селището "Качулка" предстои тестването на всички потребители. За овладяване на епидемичния взрив се включват специалисти от Военна болница.

Полк. Д-р Илиан Комитов, директор на Военна болница-Сливен: Ще се извърши пробонабиране и ще прегледаме заразените пациенти, домуващи и персонал.

Извършена е повторна дезинфекция на целия комплекс. Предприета е дезинфекция и в селата Бяла, Градско и Новачене, където живее част от заразения персонал в социалното заведение.

Заради COVID случаите: Търсят допълнителен персонал за социалния дом "Качулка" в Сливен

Към момента няма проблем с работещите в Дома, но се предприемат действия за допълване на общата им численост.

Пепа Чиликова, зам.-кмет на община Сливен: Графикът е изготвен, но ще имат необходимост в по-дълъг период от подкрепа от три медицински сестри и седем хигиенисти. В момента в дома медицинските лица са три - фелдшер и две медицински сестри.

За да се предотврати възникване на друго COVID огнище в някое от социалните заведения, освен от РЗИ тестове ще правят и от община Сливен.

Стефан Радев, кмет на Община Сливен: Решихме общината да прави допълнителни тестове за наша сметка всяка седмица, т.е. трите седмици ги поемаме ние. Не само за "Качулка" и старческите домове, но и за всички услуги, които имаме от резидентен тип, където има потребители, които живеят постоянно и има риск от това някой от персонала да внесе зараза.

54 заразени с коронавирус в селище "Качулка"

На този етап не се предвижда ограничаване на територии и обекти в цялата Сливенска област. Засилва се обаче контролът по спазване на противоепидемичните мерки.

Чавдар Божурски, областен управител: Със съвместни екипи на РЗИ, полиция, агенция по храните и общините да реагираме на сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки и съответно да се взема отношение по тях.

В Сливенската областна болница предстои да се разкрият нови 10 COVID легла, които да са в готовност при необходимост.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 в Областната управа в Русе. Как ще работи администрацията за гражданите
COVID-19 в Областната управа в Русе. Как ще работи администрацията за гражданите
Петковден е!
Петковден е!