НОВИНИ

Няма нови случаи на коронавирус в дом "Качулка"

bnt avatar logo
от БНТ
11:36, 13.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

В Дома за възрастни хора с умствена изостаналост "Качулка" край Сливен няма нови случаи на заразени с коронавирус. Установените вече са в сравнително добро състояние и остават в домашна изолация.

Днес започва изследването на настанените в социалното заведение. На повече от 200 души ще бъде направен PCR тест за коронавирус. Ще бъде извършена цялостна дезинфекция на социалния комплекс, както и по спирки и критични точки в селата Бяла, Градско и Новачево, откъдето са част от заразения персонал.

Към момента в социалното заведение на работа са 2/3 от персонала, като само две медицински сестри и един фелдшер се грижат за хората в дома. Спрени са отпуските, сгъстен е графика на дежурствата на служителите. Вече има подадени документи за хигиенисти, след спешната обява за набиране на три сестри и седем хигиенисти. За намиране на медицински персонал се водят разговори със съсловните организации.

Заради COVID случаите: Търсят допълнителен персонал за социалния дом "Качулка" в Сливен

Предприемат се мерки за превенция на разпространението на заразата в социалните домове на територията община Сливен.

Стефан Радев, кмет на Сливен: РЗИ тества работещите в "Качулка" и старческия дом всеки месец. При предишния тест 100% от персонала са отрицателни. Явно това е дълъг период и затова вчера решихме да останат тестовете за един месец, в който РЗИ прави на работещите, но общината да прави допълнителни тестове за наша сметка всяка седмица, т.е. трите седмици ги поемаме ние. Не само за "Качулка" и старческите домове, но и за всички услуги, които имаме от резидентен тип, където има потребители, които живеят постоянно и има риск от това някой от персонала да внесе зараза.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 2: Украйна - Испания, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 2: Украйна - Испания, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: България - Уелс, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: България - Уелс, двубой от "Лигата на Нациите"