Община Сливен има готовност да осигури допълнителен персонал за селище "Качулка"

от БНТ
07:52, 13.10.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Оперативният щаб заседава в Сливен за решаване на проблема с медицинския персонал и мерките в дома за хора с умствена изостаналост в селище "Качулка" край Сливен.

От здравната инспекция правят организация за изследване на всички настанени в дома, като това ще бъде извършено следващите дни. От Единния информационен портал става ясно, че новозаразените в област Сливен са 14.

Няма новозаразени в Дома за хора с умствена изостаналост "Качулка", съобщиха от РЗИ-Сливен. До момента е изследван целият персонал. Тестове са направени на домуващите, които са проявили симптоми.

54 остават положителните на COVID-19. Изследванията на потребителите от дома продължават. При необходимост от общината в Сливен имат готовност да осигурят допълнително персонал.

Тестват персонал и пациенти в Дома за хора с умствена изостаналост в Сливен

12 от настанените в дома и 42 души от персонала са с положителна проба за COVID-19. Само един от обитателите на дома е хоспитализиран, а останалите са изолирани в отделно помещение. Заразените служители са оставени на домашно лечение.

В дом "Качулка" се извършва дезинфекция и се взимат всички възможни допълнителни противоепидемични мерки, твърдят от РЗИ-Сливен и общината. Настанените се хранят с прибори за еднократна употреба, а храната се сервира по стаите.

Големият брой заразени сред персонала наложи спешно общинската администрация да търси 3 медицински сестри и 7 санитари, които да се грижат за възрастните хора. Най-много заразени служители са от село Бяло, което е в непосредствено близост до дома. И там се извършва дезинфекция, както и в село Новачево, където също има заразени хора, работещи в социалния дом.

Още подробности вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Д-р Бойко Пенков: Засега няма показания за крайни мерки срещу коронавируса
Д-р Бойко Пенков: Засега няма показания за крайни мерки срещу коронавируса
Има ли пари за пенсии: Какво показват данните на НОИ
Има ли пари за пенсии: Какво показват данните на НОИ