НОВИНИ

Тестват персонал и пациенти в Дома за хора с умствена изостаналост в Сливен

bnt avatar logo
от БНТ
12:09, 12.10.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Регионални

54 остават положителните на COVID-19 от Дома за пълнолетни с умствена изостаналост "Качулка" край Сливен. През последното денонощие няма регистрирани нови случаи. Изследванията на потребителите от дома продължават. При необходимост от общината в Сливен имат готовност да осигурят допълнително персонал.

12 от настанените в Дома за възрастни с умствена изостаналост "Качулка" край Сливен и 42-ма души персонала са с коронавирусна инфекция. Един от обитателите на дома е в болница. Всички други заразени са в домашна изолация под наблюдението на личен лекар. Контактните са поставени под карантина.

"Всички са в добро състояние с изключение на първата настанена в болнично заведение за лечение. Извършва се крайна дезинфекция в социалното заведение, има достатъчно предпазни средства", каза д-р Николай Боскович, главен инспектор в РЗИ-Сливен.

Пациентите с COVID-19 са изолирани в отделена сграда. За останалите се грижат от медицинския и обслужващия персонал с отрицателни PCR тестове. Храната се предоставя в съдове за еднократна употреба.

"Много съм притеснена, но трябва да обслужваме хората. Те са болни, психично болни с увреждания, има много лежащи и трябва персонал да ги обслужи. Влязох, тук са два блока, да заредя лекарствата за сутринта, сега се качвам в трети блок", каза Атанаска Тарлова, медицинска сестра в ДПЛУИ "Качулка".

Домът за възрастни с умствена изостаналост "Качулка" е на подчинение на Община Сливен.

"Община Сливен има готовност да подпомогне екипа с финансови средства за осигуряване на допълнителен персонал, ако възникне такава необходимост. Всичко друго им е осигурено - предпазни средства, дезинфектанти", каза Пепа Чиликова, зам.-кмет на Община Сливен.

Здравните власти в Сливен са категорични, че заразата в социалното заведение е внесена отвън чрез служител на дома. Изследванията на потребителите там продължават.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трета победа на Соколов и Динамо (Москва) в Русия
Трета победа на Соколов и Динамо (Москва) в Русия
Петър Петров 17-ти в Гран при на Испания
Петър Петров 17-ти в Гран при на Испания