НОВИНИ

Ремонтът на „Жълтото училище“ в Пловдив ще струва над 1,5 млн. лв.

bnt avatar logo
от БНТ
10:21, 12.10.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Регионални

Започва дългоочакваният ремонт на Жълтото училище в Пловдив. Сградата, която е паметник на културата, се използва от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуства. Ремонтът се забави 4 години след като се оказа, че проектите за строителните дейности трябва да се променят заради безопасността на ползващите я студенти и преподаватели.

Жълтото училище е построено през 1868 г. с дарения на пловдивчани. Това е единствената сграда, която без прекъсване се ползва единствено за образователни цели.

„300 студенти очакват сградата да бъде готова в началото на следващата учебна година от трите факултета на Академията“, съобщи проф. Тони Шекерджиева-Новак – ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив.

Ремонтът на сградата е поскъпнал почти два пъти през годините, заради сложното укрепване на сградата. Сега строителната дейност ще струва 1,5 млн. лева.

„Финансиране за сградата е осигурено с целева субсидия от Министерски съвет, след което имаме отпуснати 100 000 лева от община Пловдив. Тази година имаме отпуснати още 200 000 лв. от Министерството на образованието“, обясни Константин Мечев – помощник-ректор.

Жълтото училище получи допълнителни средства, които бяха събрани от концерти на известни български музиканти – Теодосий Спасов и цигуларя Васко Василев, както и със средства на Академията.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни на кариерата - във фокуса на работодателите
Дни на кариерата - във фокуса на работодателите
ЛА Лейкърс отново ликува с титлата в НБА
ЛА Лейкърс отново ликува с титлата в НБА