НОВИНИ

Спазват ли се правилата на пътя?

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 12.10.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Сигурност и правосъдие

Според статистиката най-честата причина за катастрофите остава скоростта, но ако се погледне обективно причините за многото катастрофи са комплексни - неумението на водачи да управляват автомобили, несъобразяване спрямо техните умения, пътната инфраструктура, маркировките, знаците, недостигът на средства в АПИ за зимно почистване и почистването на храсти, обясни в студиото на "Денят започва" Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Русинова е на мнение, че трябва да има достатъчно адекватна поддръжка на пътищата и да се намери вариант да се оправи.

Трябва да излезе концепцията на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата, която е насочена не само към обучението на водачите, а и към обучението от най-ранна детска възраст.

"Големият проблем в България е, че се опитваме да управляваме пътна безопасност с нула лева бюджет", заяви Русинова. "3,5 млрд. лева е дефицитът за мерки за пътна безопасност в държавата".

Автоинструкторите са доказали, че работят съвестно, смята бившият автомобилен състезател Владимир Илиев. Проблемът е в обществото, което е приело за нормално това, че инструкторите не си вършат работата, че те са виновни за катастрофите, което не е така. "Тези хора работят с цялото си сърце и професионализъм."

Той обясни, че агресията на пътя започва още от обучението на курсистите. Именно агресията е тази, която най-много пречи. Всяка пътнотранспортно произшествие ние го разглеждаме конкретно, но преди него има редица условия, които са предпоставки за тази катастрофа.

"Никой не излиза на пътя, знаейки, че ще катастрофира, но катастрофи стават и нищо чудно утре да е някой от нас."

Вижте повече във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вирусолог: Завръщането към нормалния начин на живот е сред причините за увеличението на случаите с COVID
Вирусолог: Завръщането към нормалния начин на живот е сред причините за увеличението на случаите с COVID
Трифон Панчев, БСП: Националният съвет ще работи ефективно и делово
Трифон Панчев, БСП: Националният съвет ще работи ефективно и делово