НОВИНИ

Археолози разкриха уникална римска крепост край село Широково

bnt avatar logo
от БНТ
06:41, 12.10.2020
18182
Чете се за: 01:02 мин.
Регионални

Уникална римска крепост беше разкрита в края на археологическия сезон в покрайнините на двемогилското село Широково. По първоначални данни тя е от пети век. Според русенските археолози от Регионалния исторически музей, подобен градеж на укрепление се среща много рядко в Североизточна България.

Освен мястото, където се намира, което по естествен начин е защитавало два римски пътя по поречието на реките Баниски и Черни Лом, крепостта е изградена по малко познат по тези земи начин.

Затова говорят разкритите от археолозите напълно запазени каменни зидове на една от отбранителните и кули.

"Тук говорим за градеж от огромни рустицирани квадри. Интересното е, че част от тези квадри, върху тях има инициали на майсторите, които са ги изработвали и другото любопитно е, че има буквени означения върху отделните блокове, това са означения каменоделски, как точно блоковете трябва да съвпаднат един спрямо друг", каза Деян Драгоев- археолог, ръководител на разкопките.

Предварителните проучвания на археолозите предполагат, че когато след няколко века крепостта преминава в български ръце тя става част от енигматичния град Кръстовец.

"Който се споменава, във хрониката на Мехмед Мишри, като един от градовете подкрепяли Шишман Ага, тоест българския цар Иван Шишман. Дали е така, все още не знаем, но факт е, че това, което сме разкрили по време на археологическото проучване, показва една невероятна във фортификационна гледна точка крепост, крепост която е без паралели във русенското Поломие”, разказа Деян Драгоев.

Засега при разкопките са открити монети от седми век, както и метални части от облекло - токи на колани и фибули. Според археолозите, това място тепърва подлежи на сериозно и задълбочено проучване в продължение на години. Още повече, че предполагаемата площ, върху която се е намирала крепостта, е близо 12 декара.

Автор: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН ще проведе тържествено събрание по повод 151 години от създаването си
БАН ще проведе тържествено събрание по повод 151 години от създаването си
Великобритания с нова система за предупреждение за риска от COVID-19
Великобритания с нова система за предупреждение за риска от COVID-19