НОВИНИ

Заради COVID случаите: Търсят допълнителен персонал за социалния дом "Качулка" в Сливен

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 12.10.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Още

Няма нови случаи на коронавирус в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост "Качулка" край Сливен през последното денонощие. 54 души остават с положителни проби за COVID-19 - хора от дома и от персонала. Изследванията там продължават.

В болница под лекарско наблюдение остава жената, при която първо е открит коронавируса. Поетапно през следващите дни ще бъдат направени тестове на всички от дома "Качулка". В социалното заведение потребителите са общо 217, а медицинският и обслужващ персонал е 114 души.

Заради големия брой заболели, служители на община Сливен обяви прием на документи за работа в Дома за възрастни с умствена изостаналост. Търсят се три медицински сестри и седем санитари за срок от един месец.

Очаква се утре да заседава Областният кризисен щаб в Сливен, като една от темите ще бъде епидемичния взрив в Дома за възрастни с умствена изостаналост.

12 души от Дома за възрастни с умствена изостаналост "Качулка" и 42 от персонала са с положителна проба за коронавирус. Един от хората в дома е настанен в болница. Всички заразени са в изолация в социалното заведение или по домовете си под наблюдението на личен лекар. Контактните са поставени под карантина.

Д-р Николай Боскович, гл. инспектор в РЗИ-Сливен: Всички са в добро състояние с изключение на първата настанена в болнично заведение за лечение... Извършва се крайна дезинфекция в социалното заведение, има достатъчно предпазни средства.

Хората от дома с COVID-19 са изолирани в отделни помещения. За останалите се грижат от медицинския и обслужващия персонал с отрицателни PCR тестове.

За всички са осигурени предпазни средства, спазват се и противоепидемичните мерки. Храната се предоставя в съдове за еднократна употреба.

Атанаска Тарлова, медицинска сестра в ДПЛУИ "Качулка": Потребителите са по стаите си , не се смесват. Хранят се от кетъринг. Обслужват ги санитарите вътре в стаите. Дезинфектант навсякъде има. И подовете се дезинфекцират 4 пъти на ден, през 3 часа... шлемове имаме, маски, ръкавици.

Домът за възрастни с умствена изостаналост "Качулка" е на подчинение на Община Сливен. От там обявиха кампания за набиране на доброволци, които да започнат работа за един месец в социалното заведение.

Пепа Чиликова, зам.-кмет на Община Сливен: Търсим медицински персонал - медицинските сестри и санитарите са по-големия процент на хората, които са положителни ще обявим такава кампания за набиране на хора допълнително, които са готови да се включат за определен период. Надявам се да имаме доброволци.

Здравните власти в Сливен са категорични, че заразата в социалното заведение е внесена отвън чрез служител на дома.

Изследванията на настанените там там продължават. В Сливенската болница все още има капацитет за прием на болни с COVID-19, има и подготвен персонал за обслужването им. Във Военната болница обаче всички легла са запълнени, не достигат медицински сестри и санитари.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел предлага общ цветови код за COVID-19 за целия ЕС
Брюксел предлага общ цветови код за COVID-19 за целия ЕС
САЩ ни препоръчват да закупим пълна ескадрила F-16
САЩ ни препоръчват да закупим пълна ескадрила F-16