НОВИНИ

Комбинираните тестове за грип и COVID ще дават резултат за 15 минути

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:00, 12.10.2020
5772
Чете се за: 01:15 мин.
Още

До края на седмицата в лабораториите у нас освен познатите досега тестове, ще има и комбинирани бързи тестове за грип и коронавирус. Така при наличие на симптоми за около 15 минути пациентите по-лесно ще разбират дали са носители на COVID-19 или са болни от грип. Тъй като бързите тестове обаче не са 100% надеждни, лекарите препоръчват евентуалният положителен резултат да се потвърди с PCR тест.

Два отделни теста за коронавирус и за грип - тип А и Б и два пъти взимане на носен секрет. Такава е ситуацията към момента. До края на седмицата обаче с комбинация от двата теста и само една проба съмненията при пациентите ще изчезнат.

Д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на столична лаборатория: Хубаво е, че излизат малко по-рано преди самата грипна вълна, която си е стандартната грипна вълна, очакваната такава и ние ще добием някакъв опит и преди нея, за да имаме и да ни е полезно при интерпретацията.

Според доктор Пенчева подобни тестове биха били полезни в кабинетите на личните лекари, за да се ориентират, когато имат колебание.

Доктор Гергана Николова обаче, е на противоположното мнение - категорична е, че тестовете трябва да се правят в клинични лаборатории, а не в болнични кабинети.

Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: Лекарските кабинети, специално нашите кабинети, не са мястото, където ние можем да взимаме гърлени секрети, да изработваме тестове и в това време тези пациенти, които са съмнителни и за които ние сме поставили въпросителната, че това може да е COVID, да седят в чакалнята.

А за да се ограничи разпространението на COVID-19, общопрактикуващите лекари настояват да се въведе издаването на направления по електронен път. Така няма да се налага пациентите да стоят пред кабинетите, където да контактуват с останалите.

Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: Идеята е следната: както и в момента съществува информационна система, където ние получаваме информация на мейлите си, за това, че този пациент е карантиниран, че друг е болен, кои са контактните и така, нали... Имаме тази система, да можем да връщаме обратно информация в тази система пък ние, от друга страна, че пациентът Иванов с това ЕГН е суспектен за това, че има COVID инфекция и трябва да му се направи тест.

Според д-р Николова пациентите с остри респираторни заболявания ще се увеличат с настъпването на есенно-зимния сезон и именно затова е важно да се мисли в тази посока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-възрастният треньор по лека атлетика е българин
Най-възрастният треньор по лека атлетика е българин
НОИ предупреждава: Може да не стигнат парите за пенсии
НОИ предупреждава: Може да не стигнат парите за пенсии