НОВИНИ

Ничията земя Вароша очаква завръщане на бежанците

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:46, 12.10.2020
Чете се за: 01:40 мин.
По света

Преди дни турският президент Ердоган обяви откриването на туристическия квартал Вароша във Фамагуста в Кипър, който беше затворен през последните 46 години. Вароша (турско име Мараш) е затворен за обществеността от 1974 г. след окупацията на част от Кипър от турски войски и разделянето на острова.

Вароша днес е ничия земя и символ на разделението на Кипър. Отварянето на част от плажа предизвика вълнения сред двете общности на острова. Върволица от кипърски турци мина през полицейски контролен пункт, за да посети бившия курорт. Някои си припомниха славните му дни.

На другия полюс са чувствата сред кипърските гърци. Стотици хора протестираха с гняв на пропускателния пункт на буферната зона с лозунги „Спасете Фамагуста" и „Свобода за Кипър". Тук дойдоха и бежанци от окупирания град.

Вароша е квартал на град Фамагуста. Трудно е да се повярва, че това призрачно място е било рай, луксозен курорт, посещаван от филмови звезди.

Съдбата му се решава през 1974 г., когато кипърските военни правят преврат и в отговор на това Турция нахлува на острова. Фамагуста е окупиран, близо 40-хилядното гръцко население на Вароша го напуска и той до днес е под контрола на турската армия - до буферната зона на ООН, т.нар. Зелена линия, която разделя Кипър на две.

Отварянето на плажа на Мараш, както турците наричат Вароша, беше ход в кампанията преди изборите за лидер на непризнатата Севернокипърска турска република. Той беше обявен в Анкара.

Ерсин Татар, премиер на непризнатата Севернокипърска република: Съгласно подготвената от нас пътна карта, това е първата сериозна стъпка в един процес. Мараш беше призрачен град и сега се връща към живот.

Определяният за протурски популист Ерсин Татар търсеше подкрепа в битката срещу сегашния лидер - умереният Мустафа Акънджъ.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Турските кипърски власти имат думата тук. В светлината на тази истина, ние подкрепяме отварянето на прекрасния плаж на Мараш, за да бъде използван от вашите хора.

Ходът с намесата на Турция обаче беше отхвърлен от всички политици и правителството на Татар се разпадна - дни преди изборите, смятани за решаващи за съдбата на Кипърския въпрос.

Мустафа Акънджъ, кандидат за лидер на Кипър: За жалост Турция открито взе страна в изборите. Нейните медии водиха пропаганда срещу мен с фалшива информация.

Вотът за кандидат е избор на една от идеите - федерация или две отделни държави. Много кипърски гърци призоваха турците да гласуват за мир и обединение на острова.

Това е шансът и за възраждането на Вароша. Защото международните реакции против отварянето на плажа не могат да спасят Фамагуста. Може само да се запази статуквото с ничията земя, където растителността е превзела изоставените домове. Дали стопаните или наследниците им ще се завърнат в тях, а курортът ще приема посетители от всички краища на Кипър, това зависи от мъдростта и от волята на гражданите от двете общности да загърбят миналото и да изберат бъдеще, което е добро за всички.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС e готов да наложи санкции на Лукашенко и на Русия
ЕС e готов да наложи санкции на Лукашенко и на Русия
ВКС реши окончателно делото за собствеността на „Царска Бистрица“
ВКС реши окончателно делото за собствеността на „Царска Бистрица“