НОВИНИ

Русия изгони двама български дипломати

Александър Марков
от Александър Марков
14:08, 12.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Русия изгони двама български дипломати. На българския посланик в Москва Атанас Кръстин е връчена нота, с която двама български дипломати от посолството ни в руската столица са обявени за "персона нон грата".

Мерките са огледални в отговор на решението на София да изгони двама служители на Търговското представителство на Москва у нас преди 3 седмици.

Съобщението на руското външно министерство дойде рано този следобед и беше очаквано. От нашето МВнР потвърдиха информацията, но не съобщиха подробности.

В мотивите към решението си да изгони двама български дипломати Москва посочва, че това е огледална мярка на решението на София да изгони двама служители в посолството на Русия у нас в края на септември.

Това е четвъртият случай на дипломатическо напрежение, предизвикано от информация за шпионски действия на руските служби у нас от септември миналата година до сега.

Повечето сигнали идват от Държавната агенция за национална сигурност, по които прокуратурата образува разследвания.

България гони двама руски дипломати

В съобщението на руското външно министерство се посочва, че днес на българския посланик в Москва Атанас Кръстин е била връчена нота, с която двама дипломати са обявени за "персона нон грата".

Действията представляват ответна "огледална" мярка на "с нищо немовитираното решение на България да изгони двама служители на Търговското представителство на Русия в София".

По-рано пред "Риа Новости" говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че обвиненията са "измислени".

Припомняме ви, че на 23 септември България изгони двама руски служители в посолството в София заради шпионаж след сигнал на ДАНС и разследване на прокуратурата. Тогава руското външно министерство обеща ответни мерки.

Според прокуратурата двамата руски дипломати от 2016 г. събирали разузнавателна информация за военната техника на армията ни, по-специално сделката по купуване на нови 8 изтребителя Ф-16 и намерението да се сдобием с бойни дронове.

Това е вторият за годината шпионски скандал с участието на Русия.

В края на януари тази година двама руски дипломати бяха изгонени от страната ни след сигнал на ДАНС, че е направен опит да достигнат до информация, която е държавна тайна. От външно министерство съобщиха тогава, че става въпрос за първия секретар в консулския отдел и служител в Търговското представителство.

На 10 септември 2019 г. беше повдигнато обвинение за шпионаж срещу лидера на Национално движение "Русофили" Николай Малинов. По 10 години забрана за влизане у нас получиха бившият генерал от КГБ Леонид Решетников и бизнесмена Константин Малофеев. Малинов по-късно получи орден "Дружба" от Владимир Путин.

По-късно съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов стана първият санкциониран българин от Съединените американски щати чрез специален закон. Миталов е съдията, разрешил на обвиненият в шпионска дейност председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да напусне страната и да отиде в Москва, за да бъде награден от Путин.

На 28 октомври прокуратурата обяви, че има разследване за шпионаж срещу първия секретар в Посолството на Руската федерация в София. Изтече името на Владимир Русяев. На 1 ноември премиерът Борисов разкри, че изгоненият дипломат се е опитал да вербува директор на българска служба с достъп до класифицирана информация. В отговор - Русия също изгони служител от мисията ни в Москва.

Българските дипломати имат 72 часа, за да напуснат руската столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът на 151-ата годишнина на БАН: Науката, а не асфалтът, е в основата на развитието
Вицепрезидентът на 151-ата годишнина на БАН: Науката, а не асфалтът, е в основата на развитието
ЦСКА-София събра над 8 000 лв. за закупуване на кувьози за боницата в Благоевград
ЦСКА-София събра над 8 000 лв. за закупуване на кувьози за боницата в Благоевград