НОВИНИ

Спорни води: Турски кораб отново в Средиземно море

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:59, 12.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Турция отново изпрати проучвателен кораб да търси природен газ и нефт в оспорваните от нея и Гърция териториални води.

Корабът "Оруч Реис" ще прави изследвания в рамките на следващите 10 дни, а повторното му изпращане в спорните води, се приема като знак, че Анкара не се е отказала от претенциите, въпреки дипломатическите совалки между нея и Атина. Гърция призова за изтегляне на плавателния съд и определи днешните действия на Турция като "директна заплаха".

Напрежението по оста Турция - Гърция

Тази сутрин корабът "Оруч Реис" отплава от Анаталия за 10-дневно проучване. Турските военноморски сили съобщават, че ще бъде в същата зона, където през август и септември търсеше нефт и газ. Факт, който тогава предизвика недоволството на Гърция, поради близостта на нейния остров Кастелоризо.

Корабът беше изтеглен, а турският президент Ердоган заяви, че целта е да бъде даден шанс на дипломацията. Днес енергийният министър имаше друга позиция:

Фатих Дьонмез, министър на енергетиката на Турция: Профилактиката на нашия проучвателен плавателен съд приключи. Нашият кораб отплава, за да изследва Средиземно море. Ще продължаваме да правим проучвания и да защитаваме правата си. Ако там има газ, със сигурност ще го намерим.

Турция и Гърция спорят за водите около остров Кастелоризо, който е само на 2 км. от турския бряг. Смята се, че районът е богат на природни изкопаеми, но сега се твърди, че ще се извършват само сеизмични проучвания.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг лично води преговорите за дипломатическо решение на спора, засега - без резултат.

В сряда в Турция ще бъде и германският външен министър Хайко Маас. ЕС заплаши Турция със санкции, а тя отвърна, че това не би било продуктивно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Ганев след мача за Суперкупата: Волейболът показа, че е спорт за пример
Любо Ганев след мача за Суперкупата: Волейболът показа, че е спорт за пример
Венци Стефанов: С футболисти като Краев нищо не може да се постигне
Венци Стефанов: С футболисти като Краев нищо не може да се постигне