НОВИНИ

COVID-19 може да оцелее до 28 дни върху банкноти, стъкло и стомана

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:22, 12.10.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Здраве
Снимка: Архив/БГНЕС

Австралийски учени разкриха детайли за новия вирус. Според тях той може да оцелее почти месец, задържайки се върху гладки повърхности като мобилен телефон.

COVID-19 може да оцелее до 28 дни върху банкноти, стъкло и стомана - много по-дълго време в сравнение с вируса, причиняващ грип, който се задържа до 17 дни. Откритието е на учени от Австралийската национална научна агенция. Те установили връзка между устойчивостта на новия коронавирус и температурата. При 20 градуса той е изключително устойчив, но при 30 градуса може да оцелее само 7 дни.

"При 40 градуса вирусът живее по-малко от 24 часа. През лятото, когато температурите са по-високи, вирусът е по-неустойчив. Но това не означава да отпадне миенето на ръцете и честата дезинфекция", каза Шейн Ридъл, учен.

Друг фактор, който влияе върху COVID-19, е светлината.

"Работихме само на тъмно. Нямаше никаква светлина. Знаем от проучванията в Америка, че пряката слънчева светлина значително понижава силата на коронавируса. Затова го изолирахме от светлината, за да получим резултат на базата на температурата и влажността", каза Шейн Ридъл, учен.

От значение се оказват и самите повърхности. Например, върху памук вирусът оцелява 14 дни при по-ниска температура, но при по-висока може да издържи едва 16 часа. Противно на досегашните схващания, COVID-19 може да се задържи дълго време и върху гладки повърхности като дисплея на мобилния телефон. Дали някой ще се зарази обаче зависи единствено от концентрацията на вируса.

Австралийските учени потвърждават, че COVID-19 се предава най-лесно по въздушно-капков път и заразените са много по-опасни от замърсени повърхности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция и Португалия не успяха да си отбелжат в "Лигата на Нациите"
Франция и Португалия не успяха да си отбелжат в "Лигата на Нациите"
Трета победа на Соколов и Динамо (Москва) в Русия
Трета победа на Соколов и Динамо (Москва) в Русия