Двама американци си поделят Нобеловата награда за икономика

от БНТ , Източник: БГНЕС
13:58, 12.10.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Американските икономисти Пол Милгром и Робърт Уилсън спечелиха Нобеловата награда за икономика в понеделник за работа по търговски търгове, включително за стоки и услуги, трудни за продажба по традиционни начини, като радиочестоти, съобщи Нобеловият комитет. Двамата бяха отличени "за подобрения в теорията на търга и изобретения на нови аукционни формати", заяви журито.

Кралската шведска академия на науките отбеляза, че откритията на Милгром и Уилсън "са облагодетелствали продавачите, купувачите и данъкоплатците по целия свят", се казва в изявление.

Уилсън, професор в Станфорд, САЩ, привлече вниманието за разработването на теория за търгове с обща стойност, "стойност, която предварително е несигурна, но в крайна сметка е еднаква за всички", според академията.

Работата на Уилсън показа защо рационалните оференти са склонни да наддават според собствената си оценка на стойността поради притеснения относно "проклятието на победителя" или спечелването на търга, но плащането на твърде много.

Метод за модификация на геном получи Нобеловата награда за химия

Тогава Mилгром, също от Станфорд, излезе с по-обща теория на търговете, като анализира стратегиите за наддаване в различни форми на търг.

Снимки: БГНЕС

Академията отбеляза, че макар че "хората винаги са продавали нещата на офериращия", обществата също трябва да разпределят "все по-сложни обекти (...) като слотове за кацане и радиочестоти".

Присъдиха Нобеловата награда за физика

"В отговор Милгром и Уилсън изобретиха нови формати за търг на много взаимосвързани обекти едновременно, от името на продавач, мотивиран от широки обществени ползи, а не от максимални приходи", каза академията.

Победителите ще си поделят наградната сума от 10 млн. шведски крони (около 1,1 млн. долара).

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Русия изгони двама български дипломати
Русия изгони двама български дипломати
Опасно ветровито и дъждовно време във вторник
Опасно ветровито и дъждовно време във вторник